Owsianka ze złotym mlekiem

piątek, 29 lipca 2016

Owsianka ze złotym mlekiem

Dziś kolejna propozycja śniadaniowa - owsianka ze złotym mlekiem. Brzmi dziwnie? Już tłumaczę o co chodzi. Złote mleko to produkt, którego bazę stanowią: mleko (zwierzęce lub roślinne) oraz kurkuma. To podstawa, jednak do takiego mleka można dodać inne składniki i wykorzystać na różne sposoby - jako bazę do koktajli, rozgrzewające napoje czy owsiankę właśnie. Zagłębiając się w temat, widziałam przepisy na takie mleko z dodatkiem pieprzu, który pomaga przyswoić drogocenne składniki zawarte w kurkuminie, warto też mieszać ją z olejem kokosowym.
A jeśli już o drogocennych składnikach mowa - co takiego jest w tej kurkumie, że warto przygotować złote mleko? Kurkumina uznana została za środek antybakteryjny, przeciwzapalny, przeciwwirusowy i o właściwościach antynowotworowych.
Jedno jest ważne - należy wybierać kurkumę wysokiej jakości, polecane jest szczególnie wykorzystywanie kurkumy w postaci świeżej - czyli jako kłącza. Ponieważ ta już sproszkowana i przetworzona często lubi być przez producentów mieszana z mąką warto postawić na jakość, bo dzięki niej organizm będzie korzystał z faktycznych właściwości leczniczych kurkumy. Zaopatrzcie się więc w kurkumę i przygotujcie sobie taką owsiankę ze złotym mlekiem! Inspiracja tu.


Owsianka ze złotym mlekiem

Owsianka ze złotym mlekiem - składniki na 3 porcje

Składniki na złote mleko:
1 łyżka miodu (u mnie szałwiowy)
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta pieprzu
2 łyżki gorącej wody
2 szklanki mleka kokosowego

Dodatkowo:
100 g płatków owsianych
2 łyżki nasion chia
2 łyżki pestek słonecznika
3/4 szklanki borówek amerykańskich
3 łyżki jagód goji

Przyprawy zalewamy gorącą wodą i mieszamy na papkę. Kiedy mikstura przestygnie, dodajemy miód i mleko kokosowe, mieszamy. Złote mleko jest gotowe.
Owsianka ze złotym mlekiem
Do 3 miseczek lub słoiczków wsypujemy płatki owsiane wymieszane z chia i pestkami słonecznika. Zalewamy złotym mlekiem, mieszamy, by płyn dotarł do wszystkich suchych składników. Zostawiamy na kilka godzin lub na noc w lodówce, aby płatki napęczniały.

Przed podaniem na wierzchu owsianki ze złotym mlekiem układamy jagody goji i borówki.

3 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!