Pasta z bobu

czwartek, 7 lipca 2016

Pasta z bobu

Jeśli dotychczas bób to był dla Was przede wszystkim rytuał wydłubywania ugotowanych ziarenek z łupinek, zmieńcie to! Bo pasta z bobu to ciekawa odmiana dla klasyki i pomysł na te zielone fasolki w wersji śniadaniowej. Pyszne kanapkowe smarowidło z dodatkiem anchois i ostrej pasty harissa na domowym chlebie na zakwasie to idealny początek dnia. A jeśli chcecie zacząć go jeszcze lepiej, na kanapkę połóżcie jeszcze ćwiartki jajka ugotowanego na twardo, wtedy mamy już kompletne, pyszne danie! Pasta sprawdzi się też dobrze w roli dipu do warzyw pokrojonych w słupki, chlebków naan czy pita lub krakersów podczas grilla czy wieczornych spotkań z przyjaciółmi przy winie. Zróbcie więc pastę z bobu i znajdźcie swój sposób na jej spałaszowanie! 

Pasta z bobu

Pasta z bobu - składniki 

450 g bobu w łupinach
6 filecików anchois
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka harissy
sok z 1/2 cytryny

Bób gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą, a kiedy ostygnie obieramy z łupinek. Pół szklanki bobu odkładamy.
Pasta z bobu
Bób razem z pozostałymi składnikami przekładamy do robota i miksujemy na pastę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku, dodając więcej pasty paprykowej czy soku z cytryny.

Resztę bobu rozgniatamy widelcem i mieszamy z pasta z bobu - dzięki temu nie będzie ona idealnie gładka. Przechowujemy w lodówce.

2 komentarze

  1. Moja przygoda z bobem dopiero się zaczyna .... nie powiem, żeby to było szaleństwo, ale powiedzmy, że na razie zaczyna mi smakować:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!