Czarniak z peperonatą

niedziela, 31 lipca 2016

Czarniak z peperonatą

Udało mi się ostatnio dorwać czarniaka, znanego też jako dorsz czarny, dlatego dziś na blogu gości grillowany czarniak z peperonatą. Rybę możecie zastąpić innymi filetem z białej ryby - dorsz czy makrela sprawdzą się tu idealnie. Wystarczy przygotować aromatyczne masło, posmarować nim rybę i wrzucić na grilla lub, jeszcze prościej - patelnie grillową. kilka minut i gotowe!
Ale zwróćcie uwagę na peperonatę. Sos pomidorowy wzbogacony został łyżką masła i ta łyżka ma ogromne znaczenie! Sos ma bardziej kremową, aksamitną konsystencję i delikatniejszy smak.
Pomysł na danie zaczerpnięty z Kuchni Lidla.

Czarniak z peperonatą

Czarniak z peperonatą - składniki na 3 porcje

3 filety czarniaka ze skórą - około 500 g
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
2 większe łyżki miękkiego masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, wędzona papryka do smaku

Składniki na peperonatę:
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 czerwona papryczka chilli
1 szalotka
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów w kawałkach
łyżka masła
łyżeczka skórki z limonki
2 łyżki posiekanej bazylii
sól, pieprz, cukier do smaku

Zaczynamy od przygotowania masła do ryby - papryczkę chilli myjemy, oczyszczamy z pestek i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy miękkie masło z papryczką, czosnkiem, natką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.

Umyte filety z czarniaka smarujemy od strony mięsa masłem i odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie smażymy rybę na patelni grillowej bez tłuszczu po kilka minut z każdej strony.

W międzyczasie przygotowujemy peperonatę - papryki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je na dużą patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy, a papryka zmięknie. Przekładamy do garnka i dusimy na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Czarniak z peperonatą
Posiekaną szalotkę szklimy na patelni po paprykach na niedużej ilości oliwy, dodajemy pokrojony w plastry czosnek, posiekaną papryczkę i smażymy około minuty, by plasterki zezłociły się. Przekładamy do garnka z paprykami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię.

Na patelnię, na której smażyliśmy warzywa, wlewamy pomidory z puszki i smażymy na średnim ogniu, by sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem do smaku, dodajemy skórkę z limonki i masło. Gotujemy, aż masło się rozpuści, następnie dodajemy łyżkę zimnej wody, mieszamy.

Na talerze wykładamy sos pomidorowy, na wierzch uduszone warzywa i rybę.

1 komentarz

  1. Dodatek masła do sosów zawsze jest dobrym posunięciem - to właśnie ta kremowa konsystencja i lekki maślany smak zawsze skłaniają mnie do tego, aby trochę tego masła dodać :) Ryba prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!