Lody kokosowe z bananem i chia

niedziela, 17 lipca 2016

Lody kokosowe z bananem i chia

Lody kokosowe z bananem i chia to pomysł na wegańskie i dietetyczne domowe lody na patyku. Przygotujecie je dosłownie z 3 składników w kilka sekund - wystarczy tylko zmiksować całość i przełożyć do foremki. I poczekać, aż się zmrożą. Te lody maja tę zaletę, że mogą pełnić rolę orzeźwiającego deseru, który zajadamy, gdy przychodzi nam chęć na coś słodkiego. Ale ja czasem jem je jako przekąskę po treningu - zamiast koktajlu czy samego owocu mam deser i regeneracyjną przekąskę w jednym.
W lodach kokosowych zatopione są kawałki bananów, co sprawia, że nie są to zwykłe lody. Jeśli chcecie jeszcze coś do nich dorzucić, dodajcie borówki albo maliny lub połówki czereśni, będą pięknie wyglądały!

Lody kokosowe z bananem

Lody kokosowe z bananem - składniki na 6 lodów

200 g mleka kokosowego
80 g jogurtu naturalnego
2 małe banany
4 łyżki chia
sok z 1/2 cytryny

Jednego banana miksujemy z mlekiem kokosowym, jogurtem, chia i sokiem z cytryny.

Przelewamy masę do foremek do lodów na patyku, co kilka łyżek wtykając w masę plasterki banana.
Lody kokosowe z bananem
Foremkę wstawiamy do zamrażarki i chłodzimy kilka godzin, najlepiej przez noc.

Lody kokosowe z bananem najłatwiej wyjąć z foremki, wstawiając ją na kilka sekund do gorącej wody.

4 komentarze

  1. Pyszne połączenie składników !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudowne! Pełne zdrowia i wartości odżywczych <3
    Zapraszam . https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!