Ciastka owsiane z bananem są banalnie proste do zrobienia i co ważne, bardzo szybko znikają po upieczeniu, bo trudno się od nich oderwać! Oczywiście do ich przygotowania możecie też wykorzystać zwykłe wiórki, tylko w mniejszej ilości niż takie wcześniej namoczone i odciśnięte, dlatego nie wsypcie wszystkich od razu, a stopniowo dosypujcie jako ostatni suchy składnik do miksującego się ciasta.
Ciastka owsiane z bananem - składniki na 30 ciastek
185 g mąki pszennej razowej1 łyżeczka sody oczyszczonej
czubata łyżeczka cynamonu
duża szczypta soli
150 g miękkiego masła
70 g cukru
1 banan
1 jajko
1 łyżka nasion chia
200 g płatków owsianych
230 g wiórków kokosowych
120 g posiekanej gorzkiej czekolady
Banana miksujemy w malakserze z jajkiem i chia.
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy masę jajeczno bananową.
W misce mieszamy suche składniki - płatki owsiane, mąkę, wiórki kokosowe, cynamon, sól i sodę oraz posiekaną czekoladę. Dodajemy do mokrych składników i miksujemy do połączenia całości w jednolitą masę.
Ciastka owsiane formujemy w dłoniach na płaskie dyski o średnicy około 5-6 cm i układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej matą silikonową.
Ciastka pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 20 minut - do momentu zezłocenia ciastek. Upieczone studzimy na kratce, ciasteczka tuż po upieczeniu będą delikatnie miękkie, ale po wystudzeniu będą chrupiące i twarde. przechowujemy w metalowym pojemniku.
Jak tu u Ciebie pięknie! Dawno nie byłam.
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają znakomicie i na pewno tak smakują.
Pozdrawiam serdecznie! :)
Pyszniaście wyglądają :) pozdrawiam, Beata
OdpowiedzUsuńSmakowite ciasteczka. Chętnie bym kilka schrupała :)
OdpowiedzUsuń