Drożdżówki z jagodami i serem

niedziela, 24 lipca 2016

Drożdżówki z jagodami i serem

Kiedy nie mogę spać, trwa sezon jagodowy. I już drugi rok z rzędu piekę drożdżówki z nimi. W zeszłym roku były to jagodzianki, w tym - drożdżówki z jagodami i serem. Przez cały tydzień nie mogłam spać, wstawałam po 5 i szłam wcześniej do pracy, w środę jednak postanowiłam wykorzystać swoja bezsenność i upiec drożdżówki. Ciasto zagniotłam wieczorem, napakowałam do nich jagód i sera, foremkę z bułeczkami wstawiłam do lodówki i poszłam spać. Kiedy ja spałam, drożdżówki z jagodami i serem rosły, a kiedy wstałam, wsadziłam je do piekarnika. i tym sposobem wychodziłam z domu do pracy z pudełkiem, świeżych, pachnących i jeszcze ciepłych bułeczek. 
Furora, jaką zrobiły te bułeczki, warta była wyrabiania ciasta po nocy. Uwielbiam to uczucie, kiedy ludziom z zachwytu na moje wypieki otwierają się szeroko oczy i pojawia uśmiech na twarzy.
I kiedy po zjedzeniu jednej, sięgają po kolejną, "bo to takie dobre". Więc jeśli też nie możecie spać w lipcowe noce lub chcecie sprawić bliskim, upieczcie to drożdżówki z jagodami i serem.

Drożdżówki z jagodami i serem

Drożdżówki z jagodami i serem - składniki na 12 bułeczek

Składniki na drożdżówki:
400 g mąki pszennej
250 ml mleka
40 g masła
5 łyżek cukru pudru
15 g świeżych drożdży
1 jajko

Składniki na nadzienie:
250 g sera (na serniki)
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki
3/4 szklanki jagód

Składniki na kruszonkę:
40 g mąki
30 g cukru
35 g zimnego masła

Drożdże mieszamy z łyżką cukru pudru, łyżką mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy, by drożdże rozpuściły się, przykrywamy kawałkiem ręcznika papierowego i odstawiamy na kuchenny blat na około 10 minut, by drożdże spieniły się i zwiększyły swoją objętość.

Resztę mąki wsypujemy do misy miksera, wlewamy resztę mleka, dodajemy resztę cukru, dodajemy żółtko. Zaczynamy wyrabiać ciasto, a kiedy składniki połączą się, dodajemy wyrośnięty zaczyn. Cały czas wyrabiając dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne, ciepłe i delikatnie lepkie. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciepłe miejsce na około godzinę wyrastania,  by ciasto podwoiło swoja objętość.
Drożdżówki z jagodami i serem
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy i wałkujemy na placek grubości około 1 cm. Wykrawamy szklaną o średnicy około 6 cm kółka, układamy je na blaszce od piekarnika. W środek każdego krążka wciskamy szklankę o średnicy 4 cm, by powstało wgłębienie. Wgłębienie w każdej miseczce wypełniamy masą serową.

Masa serowa - wszystkie składniki poza jagodami miksujemy chwilę. Masę umieszczamy we wgłębieniach, na wierzchu układamy jagody, delikatnie wciskając je w masę serową.

Bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut, przykrywając blachę z drożdżówkami ściereczką, by nie wyschły. Bułeczki można tez wstawić do lodówki na 6-8 godzin lub na noc, by wyrastały w zimnie.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Bułeczki smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy kruszonką przygotowaną z mąki, cukru i masła roztartych między palcami do powstania grudek.

Drożdżówki z jagodami i serem pieczemy przez 20-25 minut, do momentu, aż bułeczki zezłocą się a masa serowa stężeje. Studzimy na blaszce.

4 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!