Leczo warzywne z bobem

poniedziałek, 11 lipca 2016

Leczo warzywne z bobem

Leczo to danie-klasyka na lato, u mnie oczywiście gości na stole jako leczo warzywne. Zazwyczaj robię je z tego, co akurat mam pod ręką, to w końcu świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw, ale i tego, co akurat w lodówce nam się gdzieś zawieruszyło. Papryka, cukinia i pomidory to składniki podstawowe, czasem dorzucam jeszcze fasolkę szparagową, bakłażana, oliwki, kukurydzę. Tym razem serwuję leczo warzywne z bobem, w końcu teraz jest jego czas. A że ostatnio bób zajadam wręcz wiaderkami, dorzuciłam go i tu. 
Bardzo fajny efekt wizualny dają też małe pomidorki.. Możecie dorzucić je świeże pod koniec gotowania, by zmiękły i lekko pękły. Ja wykorzystałam pomidorki w sosie z puszki, które dostać można w jednej sieci sklepów. Ja osobiście je uwielbiam i często stosuję zamiast klasycznych pomidorów w puszce.
Leczo warzywne z bobem

Leczo warzywne - składniki na 2 porcje

1 czerwona papryka
1 duża cukinia
puszka pomidorów krojonych (u mnie koktajlowe w sosie pomidorowym)
250 g bobu (waga surowego w łupinach)
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz, słodka papryka i kumin do smaku
1 łyżka oliwy

Bób dotujemy w lekko osolonym wrzątku al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, a kiedy trochę ostygnie, obieramy z łupin.

Paprykę kroimy w niedużą kostkę, cukinię w półplasterki.
Leczo warzywne z bobem
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną cebulę. Dodajemy czosnek i smażymy chwilę. Na patelnię wrzucamy paprykę i cukinię oraz tymianek, smażymy, aż warzywa nieco zmiękną.

Dodajemy pomidory, zmniejszamy ogień i dusimy około 7 minut - sos powinien zgęstnieć. Na koniec dodajemy bób, doprawiamy do smaku i podajemy.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!