Bardzo fajny efekt wizualny dają też małe pomidorki.. Możecie dorzucić je świeże pod koniec gotowania, by zmiękły i lekko pękły. Ja wykorzystałam pomidorki w sosie z puszki, które dostać można w jednej sieci sklepów. Ja osobiście je uwielbiam i często stosuję zamiast klasycznych pomidorów w puszce.
Leczo warzywne - składniki na 2 porcje
1 czerwona papryka1 duża cukinia
puszka pomidorów krojonych (u mnie koktajlowe w sosie pomidorowym)
250 g bobu (waga surowego w łupinach)
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz, słodka papryka i kumin do smaku
1 łyżka oliwy
Bób dotujemy w lekko osolonym wrzątku al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, a kiedy trochę ostygnie, obieramy z łupin.
Paprykę kroimy w niedużą kostkę, cukinię w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną cebulę. Dodajemy czosnek i smażymy chwilę. Na patelnię wrzucamy paprykę i cukinię oraz tymianek, smażymy, aż warzywa nieco zmiękną.
Dodajemy pomidory, zmniejszamy ogień i dusimy około 7 minut - sos powinien zgęstnieć. Na koniec dodajemy bób, doprawiamy do smaku i podajemy.
Piękne kolorowe danie !
OdpowiedzUsuńo proszę, do lecza jeszcze bobu nie dawałam, muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuń