Składniki na okrągłą formę o średnicy 27 cm
Składniki na spód:
150 g pokruszonych ciastek digestive
150 g pokruszonych ciastek digestive
75 g masła roztopionego
Składniki na masę serową:
750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego-użyłam twarogu z kubełka Oetkera
750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego-użyłam twarogu z kubełka Oetkera
kilka kroplli aromatu waniliowego
200 g drobnego cukru
4 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
300 g jagód
Polewa:
250 ml gęstej kwaśnej śmietany
250 ml gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
2 krople aromatu waniliowego
Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową. Pokruszone ciastka wraz z masłem roztopionym mikrujemy końcówką z nożami - ma powstać dość mokra masa przypominajaca piasek. Wsypujemy ją do tortownicy, równomiernie rozprowadzamy na dnie i ugniatamy. Formę chłodzimy w lodówce podczas przygotowywania masy serowej.
Wszystkie składniki masy serowej (jagody też) miksujemy razem, na końcu dodając jajka i miksujac jeszcze dosłownie przez sekundkę. Masę wlewamy na wyjęty z lodówki spód.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 60-70 minut, aby wierzch był ścięty.
Przygotowujemy polewę, łącząc wszystkie składniki. Delikatnie rozprowadzamy ją po wyjętym z piekarnika serniku, rozprowadzamy po całości (może być ciężko) i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut.
Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie na kilka godzin do lodówki.
Voila!
A ja kocham wszelakie serniki, wiec pewnie i ten jagodowy tez kiedys wyprobuje.
OdpowiedzUsuńWitaj w blogowym swiecie Korniku :) Zycze owocnego pisania :)
Pozdrawiam serdecznie!
Oo, jak miło, że wreszcie ktoś zostawił ślad na moim blogu:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zawitałaś, dziękuję za życzenia i życzę pysznego sernika:)