
Składniki na naczynie o pojemnosci 3 litrów - około 12 porcji
350 g malin + kilka do dekoracji
3 jajka i 2 żółtka
laska wanilii
szklanka drobnego cukru do wypieków
1 i 3/4 szklanki śmietanki kremówki
Maliny miksujemy i przecieramy przez sito drewnianą łyżką. Puree odstawiamy, pestki mozna wyrzucić. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i widługujemy ziarenka. Do dużej miski wbijamy jajka i żółtka, dodajemy ziarenka wanilii oraz cukier. Miskę umieszczamy na garnku z lekko gotującą się wodą (wystarczy 1/4 garnka wody). Ubijamy mikserem przez 4 - 5 minut, aż masa będzie sztywna i gładka. Po tym czasie zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy jeszcze do czasu aż masa ostygnie.

W oddzielnej misce ubijamy śmietanę kremówkę na sztywną pianę. Następnie należy delikatnie wymieszać ją z wcześniej ubitą masą z jajek. Odkładamy 2 szklanki masy a resztę przelewamy do formy. Odłożone 2 szklanki masy mieszamy z puree malinowym i wlewamy na semifreddo tworząc okręgi. Patyczkiem do cisata mieszamy wszystko delikatnie, by na masie pojawiły się wzory. Chłodzimy w zamrażarce 4 - 6 godzin. Przed podaniem można semifreddo włożyć do lodówki na kilkanaście minut, aby łatwiej je było nakładać.
pysznie wygląda,takie delikatne kolory
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcia
dziękuję.
OdpowiedzUsuń