
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm
1 opakowanie herbatników Digestive
100 g roztopionego masła
3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
300 ml śmietanki kremówki 30%
4 czubate łyżki cukru pudru
600 g serka tiramisu Oetkera
po szklance malin i borówki amerykańskiej
galaretka o smaku owoców leśnych
Tortownicę o średnicy 23 cm z wykładamy przeźroczystą folią. Herbatniki drobno kruszymy i wymieszać z roztopionym masłem. Powinna wyjść masa przypominająca mokry piasek. Wykładamy je na przygotowany spód formy i dociskamy.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody.
Ubijamy śmietanę kremówkę na średnio sztywną pianę, następnie dodajemy cukier puder i dalej ubijamy, aż będzie sztywna.
Dodajemy po jednej czubatej łyżce (w dość krótkich odstępach czasowych) serka, wciąż ubijając na gęstą masę. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy szybko mieszając w około 1/4 szklanki gorącej wody. Jeszcze ciepłą żelatynę miksujemy na niskich obrotach z masą serową. Wykładamy masę na spód z herbatników i wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, w ilości podanej na opakowaniu galaretki, ale odejmujemy 1/2 szklanki wody. Studzimy i wstawiamy do lodówki, żeby zaczęła tężeć. Maliny i borówki układamy na masie serowej i zalewamy tężejącą galaretką.

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
bardzo apetycznie wyszedl ci :) :) :)
OdpowiedzUsuńGosiu, dzięki!
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńKisielu, bardzo mniam:)
OdpowiedzUsuń