Kolejna zupa krem. Kubki smakowe niektórych domowników początkowo nie rozpoznały głównego składnika zupy. A gdy już tajemnica została zdradzona, a zupa zjedzona, stwierdzili, że było dobre. Przepis z Kwestii smaku, zamiast kurek dałam groszek ptysiowy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1Dc6SqpHW__vbXkGe0Il_AZQZJR57Jf_QXWn5-Qo9yCyDvphVM6rQ-1e-w0413bAiHhyphenhyphenv5MknPdqQtw-Si06zqPLE42141BSaIUFGnHA8kHrQJR7VHCee5wN7kD4pO4uElLigoha57yQ/s320/Krem_z_kalafiora.jpg)
Składniki na 3 porcje
średniej wielkości kalafior
ziemniak
mała cebula
10 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
pół litra bulionu warzywnego
300 ml mleka
70 g śmietany 18%
sól i pieprz
Dodatkowo:
groszek ptysiowy
papryka ostra sproszkowana
Z kalafiora usuwamy liście, dzielimy na różyczki, myjemy pod zimną wodą i umieszczamy w dużym garnku. Obieramy ziemniaka i cebulę, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Umieszczamy tam też masło i oliwę. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu, do czasu aż warzywa zaczną skwierczeć. Wtedy przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze 15 minut, by warzywa zmiękły.
Do garnka z warzywami dolewamy bulion i mleko, całość podgrzewamy na małym ogniu do czasu zagotowania się płynu. Doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy przez kolejne 10-15 minut, by warzywa były bardzo miękkie.
Zdejmujemy z ognia. Do kubka wlewamy śmietanę i powoli dodajemy małą łyżkę wazową wywaru, mieszając rózgą, by śmietana nie zwarzyła się. Dodajemy kolejną łyżkę, następnie wlewamy śmietanę do garnka z warzywami i wywarem. Całość miksujemy, następnie przecieramy przez sito. Tak otrzymany krem podgrzewamy, doprawiamy pieprzem. Wlewamy na talerze, dodajemy po kilka kulek groszku ptysiowego do każdej porcji i posypujemy po wierzchu szczyptą ostrej papryki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1Dc6SqpHW__vbXkGe0Il_AZQZJR57Jf_QXWn5-Qo9yCyDvphVM6rQ-1e-w0413bAiHhyphenhyphenv5MknPdqQtw-Si06zqPLE42141BSaIUFGnHA8kHrQJR7VHCee5wN7kD4pO4uElLigoha57yQ/s320/Krem_z_kalafiora.jpg)
Składniki na 3 porcje
średniej wielkości kalafior
ziemniak
mała cebula
10 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
pół litra bulionu warzywnego
300 ml mleka
70 g śmietany 18%
sól i pieprz
Dodatkowo:
groszek ptysiowy
papryka ostra sproszkowana
Z kalafiora usuwamy liście, dzielimy na różyczki, myjemy pod zimną wodą i umieszczamy w dużym garnku. Obieramy ziemniaka i cebulę, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Umieszczamy tam też masło i oliwę. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu, do czasu aż warzywa zaczną skwierczeć. Wtedy przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze 15 minut, by warzywa zmiękły.
Do garnka z warzywami dolewamy bulion i mleko, całość podgrzewamy na małym ogniu do czasu zagotowania się płynu. Doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy przez kolejne 10-15 minut, by warzywa były bardzo miękkie.
Zdejmujemy z ognia. Do kubka wlewamy śmietanę i powoli dodajemy małą łyżkę wazową wywaru, mieszając rózgą, by śmietana nie zwarzyła się. Dodajemy kolejną łyżkę, następnie wlewamy śmietanę do garnka z warzywami i wywarem. Całość miksujemy, następnie przecieramy przez sito. Tak otrzymany krem podgrzewamy, doprawiamy pieprzem. Wlewamy na talerze, dodajemy po kilka kulek groszku ptysiowego do każdej porcji i posypujemy po wierzchu szczyptą ostrej papryki.
O, tutaj jeszcze nie byłam! :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i idę oglądac archiwum!
Bardzo mi miło, że trafiłas na mojego bloga:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!