
Składniki na placek 20 x 25 cm
Składniki na ciasto:
2 łyżeczki drożdży instant
175 ml wody
500 g mąki pszennej
11/2 łyżeczki soli
75 ml oliwy z oliwek
łyżeczka świeżego tymianku
Składniki na farsz:
łyżka oliwy
200 g wydrylowanych czarnych oliwek przeciętych na połówki
½ kulki mozzarelli
100 g sera pleśniowego lazur pokruszonego
2 łyżeczki świeżego tymianku
łyżeczka posiekanego oregano
Dodatkowo:
łyżka oliwy
sól morska i oregano do posypania
Wszystkie składniki umieszczamy razem w naczyniu, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto już wyrośnie, dzielimy je na 2 części i wałkujemy z nich 2 jednakowej wielkości prostokąty 20 x 25 cm. Jeden placek smarujemy oliwą i rozkładamy na nim składniki farszu - oliwki, sery oraz zioła. Przykrywamy drugą porcją ciasta i sklejamy brzegi.

Ja też nie przepadam za suszonymi drożdżami. A focaccia wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńpyszna musi byc,zawiera wszystko,co bardzo lubie :)))
OdpowiedzUsuńKasiu, możemy stworzyć ruch przeciwko drożdżom instant:) fakt, była smaczna;)
OdpowiedzUsuńGosiu, była pyszna, o czym świadczy prędkość, z jaką zniknęła z deski:)