Focaccia

poniedziałek, 24 sierpnia 2009

Focaccia

Czy wspominałam, że nie lubię drożdży instant? Bardzo nie lubię, choć czasem ich używam i za każdym razem mówię sobie, że więcej już tego nie zrobię. Bo na drożdżach instant ciasto nie chce mi rosnąć. Tak było i w tym przypadku. Nie miałam niestety świeżych drożdży pod ręką, musiałam pogodzić się z użyciem proszku. Mimo wszystko focaccia wyszła smaczna, a moje obawy, że reszta rodziny będzie kręcić nosem, nie potwierdziły się. Przepis z White plate.


Składniki na placek 20 x 25 cm

Składniki na ciasto:

2 łyżeczki drożdży instant

175 ml wody

500 g mąki pszennej
11/2 łyżeczki soli

75 ml oliwy z oliwek

łyżeczka świeżego tymianku


Składniki na farsz:

łyżka oliwy
200 g wydrylowanych czarnych oliwek
przeciętych na połówki
½ kulki mozzarelli

100 g sera pleśniowego lazur pokruszonego

2 łyżeczki świeżego tymianku
łyżeczka posiekanego oregano


Dodatkowo:
łyżka oliwy
sól morska i oregano do posypania


Wszystkie składniki umieszczamy razem w naczyniu, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto już wyrośnie, dzielimy je na 2 części i wałkujemy z nich 2 jednakowej wielkości prostokąty 20 x 25 cm. Jeden placek smarujemy oliwą i rozkładamy na nim składniki farszu - oliwki, sery oraz zioła. Przykrywamy drugą porcją ciasta i sklejamy brzegi. Wierzch smarujemy oliwą, posypujemy solą morską i oregano. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut.

3 komentarze

  1. Ja też nie przepadam za suszonymi drożdżami. A focaccia wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna musi byc,zawiera wszystko,co bardzo lubie :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, możemy stworzyć ruch przeciwko drożdżom instant:) fakt, była smaczna;)

    Gosiu, była pyszna, o czym świadczy prędkość, z jaką zniknęła z deski:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!