Paluszki z ciasta francuskiego z serem

piątek, 31 lipca 2009

Paluszki z ciasta francuskiego z serem

Pyszne, chrupiące paluszki. Szybkie i łatwe do przygotowania. I bardzo aromatyczne. Można jeść same lub z dipem, na przykład czosnkowym. Oprócz wersji serowej przygotowałam na życzenie rodzicielki wersję z boczkiem. Przepis z bloga Moje wypieki.


Składniki na około 25 paluszków
opakowanie ciasta francuskiego 375g
200 g startego żółtego sera, który dobrze się topi (u mnie cheddar)
bazylia suszona i papryka do przyprawienia
roztrzepane jajko

Ciasto rozkładamy na desce posypanej mąką i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy startym serem oraz przyprawami, dociskając do ciasta, by lepiej się trzymały. Kroimy ciasto na dwie części i układamy jedną na drugą, również dociskamy warstwę górną do dolnej. Kroimy ciasto na paski o szerokości 1-1.5 cm. Jeśli chcemy mieć krótsze paluszki, możemy przekroić ciasto również w poprzek na pół.



Każdy z pasków chwytamy za końce i skręcamy jak sprężynę, trochę rozciągając je i wydłużając, bo ciasto i tak urośnie. Paluszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy końce do blachy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut.


Wersja z boczkiem:


Wszystkie składniki dokładnie takie same jak powyżej, ser zamieniamy na cieniutko pokrojone paski boczku o szerokości 1-1.5 cm. Na każdy pasek ciasta kładziemy po jednym plasterku boczku, skręcamy i układamy na blaszce. Dociskamy końce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 12 minut aż ładnie się zrumienią.

2 komentarze

  1. Świetny pomysł na przystawkę na imprezę. Do tego jeszcze jakiś fajny dip.

    OdpowiedzUsuń
  2. Filizofio smaku, szybko się je robi, więc są idealne na przegryzkę. Z dipem są świetne, choć bez niego też dają radę;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!