Ciasto z serem i jagodami

niedziela, 26 lipca 2009

Ciasto z serem i jagodami

Mama miała wątpliwości co do tego ciasta. Ale efekt końcowy ją zaskoczył. Masa z sera była lekko budyniowa, idealna do gęstych jagód. Teraz, za każdym razem, gdy nadchodzi jakaś większa okazja na upieczenie czegoś słodkiego, mówi "zrób to dobre ciasto z jagodami" :) Przepis od Dorotki z Moich wypieków.


Składniki na okrągłą formę o średnicy 24 cm


Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
125g zimnego masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
3 krople aromatu waniliowego
1 duże jajko

Masa serowa:
180 g kremowego serka Philadelphia
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 duże jajko

Masa jagodowa:
1 szklanka jagód
1/4 szklanki soku jabłkowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 3 łyżeczkami wody

Na posypkę:
pół szklanki migdałów w płatkach


Najpierw przygotujemy masę z jagód - musi przestygnąć przed wyłożeniem na ciasto. Ma być dość gęsta. Do garnuszka wsypujemy jagody i razem z sokiem gotujemy je. Rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną dodajemy do jagód, mieszając na ogniu aż masa zgęstnieje.

Mąkę, cukier i posiekane masło łączymy (ja wrzuciłam do miksera) - maja powstać grudki, jak kruszonka. Pół szklanki zachowujemy do posypania wierzchu ciasta, natomiast do reszty dodajemy proszek do pieczenia, sodę i skórkę z cytryny. Jogurt, aromat i jajko łączymy i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy na gładką masę.

Tortownicę wykładamy papierem, na to przekładamy ciasto i udeptujemy (nie dosłownie), by było równe.

Wszystkie składniki masy serowej mieszamy na gładką masę i wykładamy na spód z ciasta, zostawiając 2 cm odstępu od brzegu. Na ser przekładamy masę jagodową i delikatnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pozostaje nam tylko posypać wierzch ciasta odłożoną kruszonką i płatkami migdałowymi.

Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch będzie złocisty.

Najlepiej podawać jeszcze ciepły, choć na zimno też jest pyszny.

Brak komentarzy

Publikowanie komentarza

Skrobniesz coś? Dziękuję!