Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką - składniki na 2 bochenki
Składniki na zaczyn:
83 g aktywnego zakwasu żytniego
165 g mąki żytniej razowej
225 g wody
Składniki na prażoną mąkę:
120 g mąki orkiszowej razowej
300 g zimnej wody
Składniki na ciasto właściwe:
930 g mąki pszennej typ 650
375 g wody
2 i 1/4 łyżki soli
W wieczór poprzedzający pieczenie mieszamy składniki zaczynu w misce, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 14-16 godzin na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej.
W tym samym czasie na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając aż mąka będzie ciepła, zacznie nabierać orzechowego zapachu i zmieniać kolor na brązowy. Mąkę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i mieszamy łyżką, by uzyskać jednolita konsystencję. Przykrywamy folią i pozostawiamy na 14-16 godzin.
Po tym czasie wyrośniętego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do połączenia. Dodajemy 330 g mąki pszennej i wodę wymieszaną z solą. Mieszamy, aby składniki połączyły się dokładnie i zostawiamy na 2.5-3 godziny w misce przykrytej folią spożywczą.
Do wyrośniętego ciasta dosypujemy stopniowo resztę mąki (600 g) i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od miski i maka dokładnie wymiesza się z ciastem. Odstawiamy na 20 minut, by ciasto odpoczęło.
Przekładamy do dwóch wysmarowanych tłuszczem keksówek o wymiarach 23x9 cm. Chleby zostawiamy do wyrośnięcia przez 1-1.5 godziny.
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy kolejne 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i dopiekamy jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, kiedy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Studzimy na kratce.
Uwielbiam ten chleb, jest doskonały. To już u nas klasyka, jego skórka jest tak cudownie chrupiąca, a on sam przepyszny:)
OdpowiedzUsuń