Sucharki z oliwkami - składniki na około 20-30 sucharków
70 g mąki pszennej jasnej
70 g mąki pszennej razowej
duża szczypta cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 świeżo mielonego pieprzu
250 ml maślanki
45 g migdałów (u mnie w skórce)
45 g czarnych oliwek bez pestek
Mąki, cukier, zioła, sól, sodę i pieprz mieszamy w misce.
Migdały i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski z suchymi składnikami, mieszamy i zalewamy całość maślanką.
Mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy około 30 minut, aż będzie dopieczone w środku, w temperaturze 180 stopni.
Upieczony chlebek wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Wyjmujemy z keksówki i studzimy na kratce.
Kiedy przestygnie, kroimy na jak najcieńsze kromki, trzymając dłonią z obu boków, by jak najmniej się rozpadło. Sucharki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 minut, w połowie czasu odwracając kromeczki na drugą stronę, by równomiernie się wysuszyły. Gotowe sucharki z oliwkami powinny mieć złoty kolor i być chrupiące.
Upieczone studzimy na kratce, sucharki z oliwkami przechowujemy w szczelnym metalowym pudełku.
Przepis godny wypróbowania ... Pysznie się zapowiada
OdpowiedzUsuńBardzo klimatyczne zdjęcia - przepis też interesujący, chętnie zapoznam się z książką, bo o niej nie słyszałem.
OdpowiedzUsuń