Sucharki z oliwkami

środa, 6 kwietnia 2016

Sucharki z oliwkami

Lubicie chrupać? Jeśli tak, te sucharki z oliwkami i migdałami będą dla Was idealne. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do kieliszka wina tak po prostu, ale równie dobrze można posmarować je ulubionym serkiem, podać z hummusem czy baba ganoush albo wyrazistym chutneyem. Ilość sucharków zależy od użytej foremki - ja wykorzystałam keksówkę o szerokości 10 cm i długości 15 cm, dlatego moje są dość szerokie. Przepis Davida Lebovitza z książki Moja kuchnia w Paryżu.
Sucharki z oliwkami

Sucharki z oliwkami - składniki na około 20-30 sucharków


70 g mąki pszennej jasnej
70 g mąki pszennej razowej
duża szczypta cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 świeżo mielonego pieprzu
250 ml maślanki
45 g migdałów (u mnie w skórce)
45 g czarnych oliwek bez pestek

Mąki, cukier, zioła, sól, sodę i pieprz mieszamy w misce.

Migdały i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski z suchymi składnikami, mieszamy i zalewamy całość maślanką.

Mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy około 30 minut, aż będzie dopieczone w środku, w temperaturze 180 stopni.
Sucharki z oliwkami
Upieczony chlebek wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Wyjmujemy z keksówki i studzimy na kratce.

Kiedy przestygnie, kroimy na jak najcieńsze kromki, trzymając dłonią z obu boków, by jak najmniej się rozpadło. Sucharki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 minut, w połowie czasu odwracając kromeczki na drugą stronę, by równomiernie się wysuszyły. Gotowe sucharki z oliwkami powinny mieć złoty kolor  i być chrupiące.

Upieczone studzimy na kratce,  sucharki z oliwkami przechowujemy w szczelnym metalowym pudełku.

2 komentarze

  1. Przepis godny wypróbowania ... Pysznie się zapowiada

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo klimatyczne zdjęcia - przepis też interesujący, chętnie zapoznam się z książką, bo o niej nie słyszałem.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!