Czerwone curry z mango i nerkowcami

czwartek, 21 kwietnia 2016

Czerwone curry z mango i nerkowcami

Jeśli przygotowanie curry wydawało Wam się zawsze czasochłonnym procesem z wykorzystaniem mnóstwa przypraw, koniecznie zróbcie to czerwone curry z mango z dodatkiem nerkowców nerkowcami. Kremowe, aromatyczne, lekko słodkie przez marchewki i mleko kokosowe, ale i odrobinę kwaśne przez mango... idealne i takie proste! Świetnie sprawdzają się tu nerkowce, nie zapomnijcie też o sporej garści świeżej kolendry, która doda całemu daniu świeżości.
Czerwone curry z mango

Czerwone curry z mango - składniki na 2 porcje


1 szalotka
2 ząbek czosnku
łyżeczka świeżo startego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
3 marchewki
1 puszka mleka kokosowego
garść nerkowców
1 małe mango
olej sezamowy

Na dużej patelni rozgrzewamy olej sezamowy. Przesmażamy na nim szalotkę, czosnek i imbir. Dodajemy cynamon i kurkumę, wrzucamy pokrojoną w talarki marchewkę i smażymy, aż przyprawy zaczną pachnieć.
Czerwone curry z mango
Dodajemy pastę curry, chwilę mieszamy i wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy nerkowce. Curry gotujemy na średnim ogniu (powinno delikatnie bulgotać) około 10-15 minut, aż marchewki zmiękną.
Czerwone curry z mango
Na koniec do czerwonego curry dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango, w razie potrzeby dodajemy więcej pasty curry i podajemy, dekorując czerwone curry świeżą kolendrą.

3 komentarze

  1. To musi być pyszne i na pewno takie było! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne danie ! Pięknie się to wszystko prezentuje. A gdzie kupujesz pastę curry ? I w jakiej cenie ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zulu, kupuję pastę Thai Heritage, możesz ją dostać w każdym większym markecie za około 10zł

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!