Tosty z jajkiem w koszulce i marchewką - składniki na 2 kanapki
3 średniej wielkości marchewki
2 łyżki harissy
duża garść szpinaku baby
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki pokruszonej fety
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
2 jajka
ulubiona bułka
Marchewkę kroimy i kroimy w plastry grubości 1-1.5cm. Mieszamy z harissą, by obtoczyła wszystkie plastry, wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 190 stopni, aż marchewki zmiękną około 20 minut. Jeszcze ciepłe przekładamy do miski.
Szpinak myjemy, grubo kroimy. Dodajemy do marchewek razem z pokruszoną fetą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wlewamy łyżkę oliwy i mieszamy delikatnie, by przemieszać składniki.
Bułkę rozcinamy, delikatnie smarujemy wnętrze oliwa i grillujemy na patelni grillowej. W międzyczasie przygotowujemy jajka w koszulkach.
Na ciepłe zgrillowane bułki wykładamy warzywa z fetą, na wierzchu sadzamy jajko i podajemy od razu.
Takie drugie śniadanie chętie bym spałaszowała ! Wyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kanapeczki! Wspaniałości :-)
OdpowiedzUsuń