Ciastka czekoladowe Tartine

niedziela, 3 kwietnia 2016

Ciastka czekoladowe Tartine

Po chlebie Tartine mam dla Was kolejny wypiek ze słynnej piekarni z San Francisco, tym razem coś słodkiego - ciastka czekoladowe. Głównym ich składnikiem jest czekolada, mąki jest tu zaledwie szczypta. Dzięki temu ciastka są popękane na wierzchu i miękkie, ciągnące w środku. Te ciastka czekoladowe robiłam już kilkakrotnie, dzięki czeku osiągnęłam najlepszy efekt spękania wierzchu- ciasto powinno przed pieczeniem być schłodzone w lodówce, ale tylko klika minut- kiedy trzymałam się przepisu, ciastka owszem pękały, a właściwie kruszyły się z wierzchu. Po kilku próbach efekt idealny został osiągnięty i ciastka czekoladowe prezentują się i smakują znakomicie.
Ciastka mocno czekoladowe Tartine

Ciastka czekoladowe Tartine - składniki na 25 ciastek

200 g czekolady gorzkiej
30 g masła
2 jajka
95 g cukru
45 g mąki żytniej razowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
gruboziarnista sól do posypania ciastek

Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia.

Cukier i jajka ubijamy kilka minut na wysokich obrotach miksera do powstania puszystej masy. Cały czas ubijając, wlewamy cienką strużką czekoladę.
bardzo czekoladowe ciastka Tartine
Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, chwile ubijamy, do połączenia składników. Miskę z ciastem wstawiamy do lodówki na 10 minut - po tym czasie wierzch ciasta powinien zastygnąć, a cała masa zgęstnieć.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na małą łyżeczkę nabieramy ciasto - u mnie to była łyżeczka z dużą górką i przy pomocy drugiej łyżeczki zamoczonej w wodzie wykładamy masę na papier, starając się uzyskać najbardziej okrągły kształt ciasta. Wykładamy tak ciastka, zachowując między nimi odstępy.
Ciastka czekoladowe Tartine
Posypujemy ciastka gruboziarnistą solą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15 minut - ciastka czekoladowe powinny spękać na górze, mieć miękki środek i twardawe brzegi. Zdejmujemy je z blachy i dopiero po 5 minutach, kiedy przestygną, odklejamy od papieru i zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.

7 komentarzy

  1. Jutro kupuje czekoladę i pieke!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to chyba najlepsze czekoladowe ciastka jakie jadłam i robiłam! dziekuję za przepis :)

      Usuń
  2. Te ciastka wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta nie tylko wyglądają, ale i smakują obłędnie :) Polecam wszystkim - t stosunkowo łatwy w przygotowaniu deser, a efekt jest niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!