Składniki na 10 falafeli ziołowych
200 g suchej ciecierzycy
pęczek kolendry
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
1 cebula
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
3 łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżki mąki pszennej
sól do smaku
sezam
Ciecierzycę moczymy przez noc w dużej ilości zimnej wody. Kiedy będzie już miękka, odcedzamy na sicie.
W malakserze miksujemy partiami ciecierzycę z posiekanymi ziołami, cebulą i czosnkiem, w razie potrzeby dodając kilka łyżek wody, by masa łatwiej się miksowała. Ciecierzyca nie musi być zmiksowana bardzo drobno, bardziej na masę przypominającą żwir.
Cieciorkę z ziołami i warzywami przesypujemy do miski, dodajemy sok z cytryny, kumin, mąkę i sól. Mieszamy wszystko dokładnie i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie formujemy w dłoniach kotleciki, odciskając nadmiar płynu. Falafel nie powinien się rozpadać. Kotleciki obtaczamy w sezamie i układamy na blasze do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut - aż falafel ziołowy zezłoci się z wierzchu, odwracamy delikatnie kotleciki na drugą stronę i dopiekamy 5 minut.
Uwielbiam falafel! Ostatnio jadlam w wersji z groszkiem i byla pycha, Twoj przepis mam zamiar wyprobowac za tydzien, bo czuje ze bedzie smakowicie :D
OdpowiedzUsuńSmakowity ! Ja zazwyczaj robię falafel z zielonym groszkiem i ziemniakiem, ale z ciecierzycą też chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń