Granola z kaszą gryczaną - składniki
2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
1 banan
2 łyżki oleju kokosowego
70 g gorzkiej czekolady
3 łyżki migdałów bez skórki
Banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z olejem kokosowym. Dodajemy posiekaną czekoladę i posiekane migdały, wsypujemy kaszę i mieszamy wszystko, by lepkie składniki oblepiły te suche.
Na silikonową matę do pieczenia (lub papier do pieczenia) ułożoną na blaszce od piekarnika wsypujemy granolę, rozprowadzamy na powierzchni blaszki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni.
Granola z kaszą gryczaną powinna piec się godzinę, można przemieszać ją 2-3 razy - po tym czasie orzechy powinny być uprażona, czekolada rozpuszczona, a granola pozbijać w grudki.
Zostawiamy ją na blaszce do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia. Przesypujemy do szczelnego pojemnika.
to ci dopiero ciekawa kompozycja! wypróbować nie omieszkam :)
OdpowiedzUsuń