Pomarańczowa babka szyfonowa - składniki
3 duże jajka
70 g + 1 łyżka cukru
skórka z 1/2 pomarańczy
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
35 g oleju
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kamienia winnego (cream of tartar)
Żółtka ucieramy z cukrem (70 g) na puszystą, jasną masę. Dodajemy skórkę z pomarańczy i wodę z kwiatów pomarańczy, cały czas ucieramy. Cienką strużką wlewamy olej, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucieramy do połączenia składników.
W drugiej misce ubijamy białka z kamieniem winnym na wysokich obrotach miksera. Kiedy białka się spienią i zaczną zmieniać się z przezroczystych w białą pianę. Dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie biała i sztywna.
Pianę łączymy z ciastem i delikatnie mieszamy, by nie zniszczyć puszystej struktury białek, ale dobrze wymieszać składniki.
Ciasto wlewamy do foremki i pieczemy babkę szyfonową w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto odwracamy do góry nogami i studzimy w foremce w piekarniku.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!