Sernik amaretto - składniki na tortownicę o średnicy 18 cm
Składniki na spód:
80 g ciastek amaretti
20 g herbatników
3 łyżki masła
Składniki na masę serową:
90 g cukru
3 jajka
500 g twarogu
150 g śmietanki kremówki
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
100 ml amaretto
Dodatkowo:
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka masła
70 g migdałów w płatkach
Ciastka miksujemy w malakserze, dodajemy stopione masło i jeszcze miksujemy, by składniki połączyły się i powstała masa przypominająca mokry piasek. Wsypujemy ciastka z masłem na spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia), wyrównujemy dłonią i wstawiamy do lodówki.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy twaróg, i kremówkę oraz ekstrakt. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy amaretto oraz mąkę ziemniaczaną i ucieramy tylko do połączenia składników.
Tortownice owijamy folią aluminiową - będziemy piec go w kąpieli wodnej - ważne więc, by był on szczelnie zawinięty, by woda nie dostała się przez foremkę do spodu sernika.
Tortownicę wstawiamy do większego żaroodpornego naczynia. do tortownicy wlewamy masę serową, a do naczynia gorącą wodę, by sięgała ona połowy wysokości poziomu masy serowej.
Sernik amaretto pieczemy 65-75 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Kiedy wystygnie, wyjmujemy go z wody, usuwamy folię i wstawiamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej na noc.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy. Rozsmarowujemy polewę na wierzchu sernika i posypujemy płatkami migdałowymi uprażonymi wcześniej na suchej patelni.
prezentuje się znakomicie!
OdpowiedzUsuńJak już zobaczyłam słowo "Amaretto", to z miejsca zostałam kupiona ! Uwielbiam i likier i ciasteczka amaretti. To musi być wspaniały sernik :)
OdpowiedzUsuń