Owsianka z bananem i masłem orzechowym - składniki na 1 porcję
120 g mleka25 g płatków owsianych górskich
1 czubata łyżeczka masła orzechowego
1 banan
1 łyżeczka nasion chia
sól do smaku
Mleko wlewamy do garnuszka, wsypujemy płatki, połowę łyżeczki chia i dodajemy masło orzechowe. Dodajemy 3/4 pokrojonego w plastry banana i gotujemy.
Kiedy owsianka z bananem i masłem orzechowym zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy około 5 minut - w tym czasie powinna zgęstnieć, stać się kremowa, a banany powinny się rozpaść.
Czas gotowania zależy od indywidualnych preferencji - ja wolę gęstą owsiankę, więc trzymam ją na ogniu dłużej.
Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy sól do smaku i przelewamy owsiankę z bananem i masłem orzechowym do miseczki. Na wierzchu układamy resztę banana pokrojonego w plastry, posypujemy po wierzchu pozostałymi nasionami chia.
Ależ to rozpusta ! :)
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuń