Sernik bez pieczenia w słoiku

środa, 10 czerwca 2015

Sernik bez pieczenia w słoiku

Nie przepadam na sernikami na zimno, jednak ten sernik bez pieczenia ma bardziej puszystą i mniej zwartą konsystencję, co sprawia, że przypomina gęsty jogurt niż klasyczny sernik na zimno. Tym lepiej! Powiem nawet więcej, przypomina mi pewien kokosowy jogurt, a to za sprawą wiórków kokosowych, które po wymieszaniu z masą serową i nocy w lodówce zdecydowanie stają się bardziej intensywne w smaku. Co więcej, ten sernik bez pieczenia w słoiku jest idealnym deserem na upalne dni, bo nie trzeba włączać piekarnika, by go przygotować, a i zmywania jakoś tak mniej, a i słoiczek można zabrać ze sobą wszędzie.
Sernik bez pieczenia w słoiku

Sernik bez pieczenia w słoiku - składniki na 4 porcje

85 g herbatników
35 g masła
500 g sera na serniki (z wiaderka)
180 g jogurtu greckiego
110 g cukru
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki agaru
truskawki do dekoracji

Ciastka miksujemy z miękkim masłem w malakserze na piasek.Wsypujemy na dno 4 słoiczków (pojemność ok. 290 ml każdy), delikatnie dociskamy palcami, wyrównując spód. Wstawiamy słoiczki do lodówki.
Sernik bez pieczenia w słoiku
Agar mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody, by proszek rozpuścił się w wodzie.
Sernik bez pieczenia w słoiku
Ser, jogurt grecki i cukier miksujemy chwilę mikserem, dodajemy wiórki i płynny agar (jeśli stężał, mieszamy go z odrobiną wody, by był płynny) i miksujemy chwilę, by składniki połączyły się.
Sernik bez pieczenia w słoiku
Masę serową przekładamy do słoiczków. Sernik bez pieczenia w słoiku wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem układamy na wierzchu truskawki, posypujemy odrobiną wiórków kokosowych.

14 komentarzy

  1. Lubię takie deserki na szybko. Pięknie wyglądają te słoiczkowe serniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysl takie sloiczki sa mega praktyczne i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zulu, dziękuję

    ILoveBake, dokładnie tak:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachwycające zdjęcia a serniczek musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny deser, niewymagający dużego nakładu pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. megii, dzięki

    kuchennefascynacje, pięknie dziękuję i polecam wypróbować przepis:)

    Magdo, prawda to!

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam! szybko, ładnie i na pewno pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. gin, dzięki

    Marianko, wszystko się zgadza:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis na szybki deser :) Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Na lato jak znalazł! Nie używałam jeszcze agaru. Podobno jest łatwiejszy w obsłudze niż żelatyna.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasiu, jest, dlatego te serniczki mają dodatkową zaletę poza smakiem;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!