Lemoniada imbirowa

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Lemoniada imbirowa

Uwielbiam lemoniady, co widać po moich przepisach, a dziś mam dla Was kolejną wariację smakową. Tym razem pyszne połączenie: cytryna i imbir, które idealnie orzeźwia i gasi pragnienie. Dobrze schłodzona lemoniada to świetny napój na upały, a dodatek imbiry nadaje jej przyjemny smak. Zrobienie lemoniady imbirowej jest banalnie proste i nie zajmuje wiele czasu. Wypróbujcie!
Lemoniada imbirowa

Lemoniada imbirowa - składniki

1/2 szklanki cukru
3/4+4 szklanki wody
30 g świeżego imbiru (obranego)
3/4 szklanki soku z cytryny (około 5 cytryn)

Z 5 cytryn wyciskamy sok - powinniśmy otrzymać 3/4 szklanki soku. 
Lemoniada imbirowa
W garnuszku umieszczamy cukier i 3/4 szklanki wody oraz pokrojony w plasterki imbir. Gotujemy, aż cukier rozpuści się, a woda trochę zmniejszy objętość - około 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Do dużego dzbanka przelewamy sok z cytryny, syrop cukrowo-imbirowy (przelewamy przez sito, by pozbyć się imbiru) i dodatkowo 4 szklanki wody. Mieszamy, wstawiamy do lodówki, by lemoniada  dobrze się schłodziła.
Lemoniada imbirowa
Lemoniadę imbirową podajemy z lodem i plastrami cytryny.

9 komentarzy

  1. Fajna ta lemoniada :) Kilka dni temu bylo u nas 35°C! Wtedy uratowalaby mi zycie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha.. ah, jak ja bym teraz wypiła szklankę takiej lemoniady :}

    OdpowiedzUsuń
  3. majko, o, to lemoniada jak znalazł na taki skwar!

    Zulu, polecam:)

    Łucjo, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  4. wiosenko, jest:)

    Izo, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie orzeźwiająca, również ją robie,w troszkę w innym wydaniu :) koniecznie muszę spróbować twojej:) Pozdrawiam ciepło; Kasia z www.kreatywnepiny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!