Dżem truskawkowy z chia i wanilią

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Dżem truskawkowy z chia i wanilią

Dżem truskawkowy z chia i wanilią to mój tegoroczny eksperyment jeśli chodzi o przetwory z truskawek. U kilku blogerów widziałam ten patent, by do dżemu dodać chia, a że te małe nasionka bardzo mi odpowiadają swoją strukturą i żelującymi właściwościami, postanowiłam przygotować kilka słoików dżemu z ich użyciem. Nie przepadam za gęstymi przetworami, które można kroić nożem, a nasiona chia zagęściły całość do idealnej dla mnie konsystencji. Chciałam też, by dżem był mało słodki i dominowały przede wszystkim truskawki, dlatego ilość cukru zminimalizowałam, dodałam też wanilię, która sprawia, że dżem truskawkowy z chia i wanilią zdecydowanie zyskuje na smaku.
Dżem truskawkowy z chia i wanilią

Dżem truskawkowy - składniki na 6 słoiczków

2 kg truskawek
6 łyżek cukru
6 łyżek nasion chia
sok i skórka z 1/2 cytryny
1 laska wanilii

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, większe truskawki kroimy na pół, wszystkie wkładamy do garnka i szerokim dnie. Zasypujemy cukrem i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż truskawki puszczą sok.
Dżem truskawkowy z chia i wanilią
Wsypujemy nasiona chia, dokładnie mieszamy i gotujemy kolejnych 5 minut. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy na godzinę - w tym czasie chia napęcznieje i zagęści dżem.
Dżem truskawkowy z chia i wanilią
Dżem ponownie wstawiamy na gaz, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ziarenka wydłubane z laski wanilii. Możemy też dodać więcej cukru, jeśli chcemy, by dżem był słodki, dla mnie 6 łyżek było akurat, ale wszystko zależy od truskawek.

Słoiki i pokrywki myjemy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 135 stopni i wyparzamy 10 minut. Gorący dżem przekładamy do gorących słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kuchenny blat wyłożony gazetą.
Dżem truskawkowy z chia i wanilią
Nakładając dżem truskawkowy starajmy się nie ubrudzić góry słoika, jeśli się ubrudzi, wytrzyjmy rant, bo wszelkie zabrudzenia i resztki dżemu mogą ułatwić pojawienie się pleśni. 

Dżemy w słoikach przykrywamy kocykiem i zostawiamy na 24 godziny do wystygnięcia.

7 komentarzy

  1. Nie ma to jak domowy dżem! ;) Taki z chia musi mieć fajną konsystencję :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis - super pomysł na przetwory :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jestem miłośnikiem konsystencji proponowanej przez chia ;)
    Ale tym dżemikiem bym nie pogardziła, oj nie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Natalie, ma ma

    Zulu, dzięki

    Patysko, a ja właśnie lubię takie "luźniejsze"

    Maju, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, miałam ziarenka chia więc kupiłam truskawki i zrobiłam. Dżem jest b.smaczny, ma ciekawą lekko żelową konsystencję. Polecam, u mnie wchodzi na stałe do domowych przetworów.
    MaDa

    OdpowiedzUsuń
  6. MaDa, cieszę się, że dżemor przypadł Ci i Twoim kubkom smakowym do gustu:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!