Ciasto szpinakowe z truskawkami - składniki na formę o średnicy 27 cm
2 jajka100 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
120 g puree ze szpinaku (zmiksowany szpinak)
sok z 1/2 cytryny
50 g masła
60 ml oleju
200 g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
200 g konfitury truskawkowej*
400 g truskawek
Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą, jasną masę, przez kilka minut.
Masło rozpuszczamy, dodajemy olej i mieszamy (nie wlewajmy gorącego masła do ciasta, dolanie do niego najpierw oleju, obniży jego temperaturę), tłuszcz wlewamy do jajek. Dodajemy szpinak i sok z cytryny i mieszamy wszystko rózgą, do wymieszania składników.
Do ciasta dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto szpinakowe wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy na tartę (dobrze, choć nie jest to konieczne, jest użyć formy z podwyższonym dnem, dzięki której po upieczeniu i odwróceniu ciasta otrzymamy rancik) i pieczemy przez 16-20 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Ciasto powinno być suche po wbiciu patyczka, ale nie należy go przesuszyć.
Upieczone ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy spodem do góry (najłatwiej przykryć formę od góry deską i obrócić). Studzimy.
Na wystudzony wierzch wykładamy konfiturę i rozsmarowujemy ją równomiernie, zostawiając 1 cm odstęp od brzegu ciasta. Na konfiturę układamy pokrojone na pół truskawki. Ciasto można dodatkowo posypać innymi owocami i pistacjami oraz udekorować świeżą miętą.
Masło rozpuszczamy, dodajemy olej i mieszamy (nie wlewajmy gorącego masła do ciasta, dolanie do niego najpierw oleju, obniży jego temperaturę), tłuszcz wlewamy do jajek. Dodajemy szpinak i sok z cytryny i mieszamy wszystko rózgą, do wymieszania składników.
Do ciasta dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto szpinakowe wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy na tartę (dobrze, choć nie jest to konieczne, jest użyć formy z podwyższonym dnem, dzięki której po upieczeniu i odwróceniu ciasta otrzymamy rancik) i pieczemy przez 16-20 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Ciasto powinno być suche po wbiciu patyczka, ale nie należy go przesuszyć.
Upieczone ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy spodem do góry (najłatwiej przykryć formę od góry deską i obrócić). Studzimy.
Na wystudzony wierzch wykładamy konfiturę i rozsmarowujemy ją równomiernie, zostawiając 1 cm odstęp od brzegu ciasta. Na konfiturę układamy pokrojone na pół truskawki. Ciasto można dodatkowo posypać innymi owocami i pistacjami oraz udekorować świeżą miętą.
*Konfiturę można przygotować na szybko - 300 g truskawek świeżych lub mrożonych) smażymy na patelni ze 100 g cukru, aż truskawki się rozpadną, a konfitura zgęstnieje. Dodajemy sok z 1/2 cytryny i studzimy.
Wygląda super! Jakoś nie przepadam za szpinakiem na słodko, ale tu bym się skusiła ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Fajne zestawienie kolorów - jak owoce leśne leżące na poduszeczce z mchu :}
OdpowiedzUsuńNatalie, szpinaku nie czuć, więc bez obaw:)
OdpowiedzUsuńZulu, o, super porównanie:)
Prawdziwa piękność na talerzu :)
OdpowiedzUsuńPoezjo smaku, dziękuję w imieniu swoim i ciasta;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda takie zieloniutkie :)
OdpowiedzUsuńgin, dziękuję i polecam, ciasto jest puszyste i wilgotne
OdpowiedzUsuń