Placuszki z cukinii na słodko

sobota, 27 czerwca 2015

Placuszki z cukinii na słodko

Najlepszy plan na leniwe śniadanie to placki. Ja mam dziś dla Was przepis na placuszki z cukinii na słodko z czekoladą, ale bez dodatku cukru. Jest tu sporo zdrowych produktów - mleko kokosowe oraz  bezglutenowe mąki - jaglana i kokosowa. I to właśnie kokosowe produkty - mleko i mąka - sprawiają, że placuszki z cukinii na słodko są wystarczająco słodkie, by nie dosypywać do nich cukru. I przyznam szczerze - są bardzo sycące. Mąki można oczywiście zamienić na pszenną, ale trzeba kontrolować gęstość ciasta (mąka kokosowa i jaglana mocno chłoną płyny, wystarczy ich mała ilość, by ciasto było gęste) i dodać np. miód, który placki osłodzi. Z sezonowymi owocami i szklanką zimnego mleka to śniadanie idealne. Przepis z książki The vibrant table z moimi drobnymi zmianami.
Placuszki z cukinii na słodko
Składniki na około 15 placuszków z cukinii

340 ml mleka kokosowego
1 łyżka nasion chia
40 g mąki jaglanej
60 g mąki kokosowej
40 g płatków jaglanych
szczypta soli
35 g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
1 jajko
1 łyżka oleju słonecznikowego
185 g startej na dużych oczkach cukinii

Mleko kokosowe mieszamy z chia i odstawiamy na kilka minut.
Placuszki z cukinii na słodko
Suche składniki - mąkę jaglaną, kokosową i płatki jaglane oraz czekoladę i sól mieszamy.

Jajko roztrzepujemy mikserem, wlewamy mleko kokosowe z chia i chwilę ubijamy. Wlewamy olej i mieszamy.
Placuszki z cukinii na słodko
Do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy do powstania jednolitej masy. Na koniec wrzucamy cukinię, mieszamy szpatułką, by wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Ciasto będzie dość gęste.

Placuszki z cukinii smażymy na teflonowej patelni. Podajemy od razu lub wystudzone, najlepiej ze świeżymi owocami.

9 komentarzy

  1. Ja najbardziej lubię na wytrawnie, ale słodkimi też nie pogardzę ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. czy może byc inne mleko roślinne?

    OdpowiedzUsuń
  3. Natalie, polecam spróbować

    Magdaleno, dziękuję

    Anonimie, nie próbowałam z innym ,ale sądzę, że tak

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudownie w towarzystwie truskawek i chyba jagód :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bardzo smakowicie:) chętnie zjadłabym jedno do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na słodko jeszcze nie jadłam, apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cukinia na słodko? Czemu nie, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!