Młoda kapusta - składniki na 4 porcje
1 główka młodej kapustypęczek dymki ze szczypiorem
400 ml bulionu warzywnego
3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju
2 liście laurowe
1-2 ziela angielskie
8-10 ziaren pieprzu ziarnistego
szczypta kminku
cukier, sól i pieprz do smaku
pęczek koperku
2 łyżki masła
Kapustę kroimy na pół wzdłuż, każdą połówkę w poprzek, a następnie w grubsze paski - szerokości palca wskazującego.
Przesmażamy porcjami na maśle na patelni i przekładamy do garnka.
Następnie na patelni przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy do kapusty, dodajemy do garnka także pieprz w ziarnach, liść laurowy, kminek i ziele. Zalewamy bulionem, 3/4 porcji bulionu i dusimy pod przykryciem około 40-60 min.
Po 30 minutach duszenia dodajemy do kapusty pomidory pokrojone w paski, szczypior z dymki i posiekany koper. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dolewamy też resztę bulionu w razie potrzeby.
Jeśli kapusta będzie zbyt gęsta, można dodać więcej bulionu, zbyt rzadką wystarczy odparować.
Zamiast pomidorów suszonych można użyć świeżych - 4-5 dużych pomidorów kroimy na ćwiartki, wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż puszczą sok i zmiękną. Studzimy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i razem z sokiem dodajemy do kapusty.
Pysznie ;-)
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńAle dawno nie jadłam! Chyba się skuszę :-)
OdpowiedzUsuńKingo, taaak!
OdpowiedzUsuńZulu, zgadzam się
chilitonka, polecam!
Uwielbiam młodą kapustę i muszę kiedyś zrobić wersję z pomidorami, bo wygląda przepysznie a ja nigdy jeszcze takiej nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką kapustkę w sezonie to obowiązek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką kapustę, robię ją jeszcze z boczkiem i kiełbasą, i czekam na to danko bardziej niż na makaron z truskawkami ;)
OdpowiedzUsuńAniu, ciekawa jestem Twojej opinii:)
OdpowiedzUsuńAga, zgadzam sie:)
Patyska, makaron u mnie ma zdecydowanie pierwszeństwo:)
ja tam na kapustę czekam tak samo jak na truskawki :P choć faktycznie potem te drugie zajadam zdecydowanie częściej :)
OdpowiedzUsuńubóstwiam to połączenie! mniam!
OdpowiedzUsuńkocie-smaki, truskawki zawsze wygrywają;)
OdpowiedzUsuńWiewióro, cieszę sie:)