Placek z truskawkami - składniki na formę o wymiarach 24x30cm
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
250 g masła
4 łyżki cukru pudru
6 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 g niesłodzonego kakao
szczypta soli
Składniki na krem:
6 białek
180 g cukru
100 g masła
120 g budyniu waniliowego (w proszku)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok z 1/2 limonki
Dodatkowo:
450 g truskawek
Mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto płaskim mieszadłem. Stopniowo dodajemy żółtka, szczyptę soli. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 3:1. Do większej części dodajemy kakao kakao i jeszcze chwilę miksujemy lub wyrabiamy ręcznie, by kakao dobrze połączyło się z ciastem.
Każdą porcję ciasta formujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażarki na minimum godzinę.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 3:1. Do większej części dodajemy kakao kakao i jeszcze chwilę miksujemy lub wyrabiamy ręcznie, by kakao dobrze połączyło się z ciastem.
Każdą porcję ciasta formujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażarki na minimum godzinę.
Blaszkę o wymiarach 30x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kakaowe wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na dużych oczkach tarki wprost do formy - ścieramy tak, by ciasto równomiernie pokryło dno. Ugniatamy ciasto dłonią, by było bardziej zbite i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni - pieczemy 15-18 minut. Spód studzimy.
Kiedy spód się studzi, przygotowujemy krem - białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy piana będzie biała i znacząco zwiększy objętość, dodajemy połowę cukru, cały czas miksując. Po około 2 minutach dodajemy sok z limonki i zmniejszamy prędkość miksera.
Resztę cukru mieszamy z proszkiem budyniowym i wsypujemy do białek, wlewamy też ekstrakt. Chwilę miksujemy, by składniki dobrze się połączyły.
Do piany dodajemy roztopione, wystudzone masło i mieszamy szpatułką, by powstała jednolita masa. Wlewamy ją na kakaowy spód i posypujemy truskawkami pokrojonymi na połówki.
Na truskawki ścieramy jasne ciasto wyjęte z zamrażarki - również na dużych oczkach tarki. Staramy się, by równomiernie pokryło truskawki.
Placek z truskawkami pieczemy w temperaturze 180 stopni przez na 40-50 minut - powinno zezłocić się z wierzchu, a piana stężeć. Ciasto początkowo studzimy w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami, a potem już do całkowitego wystygnięcia na blacie.
Resztę cukru mieszamy z proszkiem budyniowym i wsypujemy do białek, wlewamy też ekstrakt. Chwilę miksujemy, by składniki dobrze się połączyły.
Do piany dodajemy roztopione, wystudzone masło i mieszamy szpatułką, by powstała jednolita masa. Wlewamy ją na kakaowy spód i posypujemy truskawkami pokrojonymi na połówki.
Na truskawki ścieramy jasne ciasto wyjęte z zamrażarki - również na dużych oczkach tarki. Staramy się, by równomiernie pokryło truskawki.
Placek z truskawkami pieczemy w temperaturze 180 stopni przez na 40-50 minut - powinno zezłocić się z wierzchu, a piana stężeć. Ciasto początkowo studzimy w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami, a potem już do całkowitego wystygnięcia na blacie.
Wygląda przepysznie ;) A ja uwielbiam wszelkie wypieki z truskawkami ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta! Super się prezentuje i na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
No i masz babo placek :)) Wyglada strasznie apetycznie!
OdpowiedzUsuńi od razu humor się poprawia, już na sam widok tej pyszności!
OdpowiedzUsuńApetyczny :)
OdpowiedzUsuńAniu, dziękuję
OdpowiedzUsuńNatalie, cieszę się, że się podoba
majeczko, ano mam;) dzieki!
Karmelitko, bardzo mi miło!
to ciasto z tejże książki jeszcze przede mną ale zapowiada sie smakowicie bardzo! piękne zdjęcia Korniku :)
OdpowiedzUsuńTeż na niego pożądliwie zerkam, będę musiała w końcu upiec :)
OdpowiedzUsuńMarianko, dziękuję. a piekłaś jakieś inne z tej książki?
OdpowiedzUsuńgin, nie ma co zerkać, trzeba udać się do kuchni:)
pyszności:)
OdpowiedzUsuń