Puszysty placek z truskawkami

czwartek, 25 czerwca 2015

Puszysty placek z truskawkami

Chciałam wreszcie upiec coś z książki Cukiernia Lidla, otworzyłam książkę i wybrałam pierwszy przepis, który wpadł mi w oko - puszysty placek z truskawkami i oto jest. Dwukolorowe ciasto kruche z puszystą pianką i owocami znika w mgnieniu oka, a i przygotowanie go nie wymaga wielkich zdolności cukierniczych. Oprócz truskawek można dodać też borówki (jak w oryginalnym przepisie), wiśnie, jagody, ale myślę, że z malinami ciasto zyska na smaku najbardziej. Jeśli szukacie domowego ciasta na małe okazje, ten puszysty placek z truskawkami wydaje się być idealny.
Puszysty placek z truskawkami
Placek z truskawkami - składniki na formę o wymiarach 24x30cm

Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
250 g masła
4 łyżki cukru pudru
6 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 g niesłodzonego kakao
szczypta soli

Składniki na krem:
6 białek
180 g cukru
100 g masła
120 g budyniu waniliowego (w proszku)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok z 1/2 limonki

Dodatkowo:
450 g truskawek

Mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto płaskim mieszadłem. Stopniowo dodajemy żółtka, szczyptę soli. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia składników.

Gotowe ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 3:1. Do większej części dodajemy kakao kakao i jeszcze chwilę miksujemy lub wyrabiamy ręcznie, by kakao dobrze połączyło się z ciastem.

Każdą porcję ciasta formujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażarki na minimum godzinę.
Puszysty placek z truskawkami
Blaszkę o wymiarach 30x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kakaowe wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na dużych oczkach tarki wprost do formy - ścieramy tak, by ciasto równomiernie pokryło dno. Ugniatamy ciasto dłonią, by było bardziej zbite i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni - pieczemy 15-18 minut. Spód studzimy.
Kiedy spód się studzi, przygotowujemy krem - białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy piana będzie biała i znacząco zwiększy objętość, dodajemy połowę cukru, cały czas miksując. Po około 2 minutach dodajemy sok z limonki i zmniejszamy prędkość miksera.

Resztę cukru mieszamy z proszkiem budyniowym i wsypujemy do białek, wlewamy też ekstrakt. Chwilę miksujemy, by składniki dobrze się połączyły.
Puszysty placek z truskawkami
Do piany dodajemy roztopione, wystudzone masło i mieszamy szpatułką, by powstała jednolita masa. Wlewamy ją na kakaowy spód i posypujemy truskawkami pokrojonymi na połówki.
Na truskawki ścieramy jasne ciasto wyjęte z zamrażarki - również na dużych oczkach tarki. Staramy się, by równomiernie pokryło truskawki. 

Placek z truskawkami pieczemy w temperaturze 180 stopni przez na 40-50 minut - powinno zezłocić się z wierzchu, a piana stężeć. Ciasto początkowo studzimy w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami, a potem już do całkowitego wystygnięcia na blacie.

10 komentarzy

  1. Wygląda przepysznie ;) A ja uwielbiam wszelkie wypieki z truskawkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta! Super się prezentuje i na pewno jest pyszne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. No i masz babo placek :)) Wyglada strasznie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. i od razu humor się poprawia, już na sam widok tej pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, dziękuję

    Natalie, cieszę się, że się podoba

    majeczko, ano mam;) dzieki!

    Karmelitko, bardzo mi miło!

    OdpowiedzUsuń
  6. to ciasto z tejże książki jeszcze przede mną ale zapowiada sie smakowicie bardzo! piękne zdjęcia Korniku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też na niego pożądliwie zerkam, będę musiała w końcu upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marianko, dziękuję. a piekłaś jakieś inne z tej książki?

    gin, nie ma co zerkać, trzeba udać się do kuchni:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!