Humus z suszonych pomidorów i bazylii

wtorek, 5 października 2010

Humus z suszonych pomidorów i bazylii

W odróżnieniu od poprzedniego wpisu ten humus zrobiłam z myślą o sobie:) Pysznie pomidorowa, gęsta a jednocześnie orzeźwiająca dzięki bazylii pasta, która najlepiej smakuje z białym chlebem lub bułeczką lub podjadana z ulubionymi warzywami. Przepis pochodzi z tej strony, zrobiłam z połowy porcji i wyszła mi duża miseczka pasty.

Składniki

2 puszki ciecierzycy
2/3 szklanki suszonych pomidorów w oliwie
2 łyżki pasty tahini
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek (dałam oliwę z pomidorów)
szczypta soli i pierzu
1/2 szklanki listków bazylii

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę oliwy z pomidorów. W razie potrzeby dodajemy więcej soli, pieprzu lub soku z cytryny do smaku.

17 komentarzy

  1. Martuś , ja bym dziś do ciebie z radością w gości się wybrała na ten humus :P
    Wiesz , on pysznie się prezentuje i jest w nim to co najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  2. z bułeczką to rzeczywiście poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robie hummusa, ale bez pomidorów i bez bazylii.
    Napewno Twój ma ładniejszy kolor!

    OdpowiedzUsuń
  4. Korniczku, lubię takie pasty:) Bardzo lubię. Twoja z dodatkiem pomidorów jest zachęcająca:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno by mi smakował, bazylia i pomidory to moje ulubione składniki a hummus całkiem nie dawno jadłam i polecam ;)
    www.kuchcikowo.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Uciekł mi komentarz ;)
    Hummus nie tak dawno jadłam, co prawda z innymi składnikami ale smakował. A dodatek pomidorów i bazylii baaardzo mi pasuje.
    www.kuchcikowo.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajne dodatki !
    musi byc bardzo aromatyczny

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja! Muszę w końcu skusić się na hummus, bo coś mi się widzi, że zachwyciłby mnie.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Alu, to szybko, bo zaraz zniknie:) nawet mój brat, który nie lubi suszonych pomidorów powiedział, że mu smakuje, a jak on mówi cokolwiek o moim jedzeniu to już spory sukces!

    Paulo, nooo:)

    Wielgasiu,taki zwykły to ja też chętnie. mam jesztcze w lodówce trochę po wakacjach w Turcji,ale potrzebowałam czegoś dla urozmaicenia.

    Ewelajno, ja też bardzo lubię! dziękuję!

    Fiolunko, pomidory i bazylia to równiez moje "smaku" dlatego wiedziałam, ze hummus będzie pyszny, no i jest:)

    Doroto, jest, ale ciecierzyca ładnie komponuje się z mocnym smakiem bazylii i pomidorów, wiec jest super:)

    Justyno, no nam bardzo smakuje!

    Oliwko, koniecznie sprobuj!

    Ściskam Kochane!

    OdpowiedzUsuń
  10. ładny, wydaje się prosty. A i mam składniki, mogłabym zrobić. I dodawac do różnych rzeczy. Chyba pobawie się w miksowanie jutro rano :)

    OdpowiedzUsuń
  11. och, muszę kiedyś sama hummus zrobic ;] oj, bo mnie tak nim kusisz tutaj xd

    OdpowiedzUsuń
  12. Kuchareczko, jest prościutki, wystarczy zmiksować i pyszna pasta na kanapki gotowa. Polecam!

    Karmel-itko, koniecznie:)

    Dobrej nocy!

    OdpowiedzUsuń
  13. Um jaki aptyczny! wspanaily przepis, musze zrobic na weekend..na taka "paste" chetnych nei brakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały przepis! Zapisuję!
    Pozdrawiam słonecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. a brat jest rozpuszczony jak dziadowski bicz :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Gosiu, gdy robiłam ten hummus myślałam, że będę jadła go sama a mama wczoraj chodziła po domu i mówiła "już pół miseczki Ci zjadłam, "już mało zostało", już nic nie ma!" :)

    Aniu, bardzo się raduję, że się podoba!

    Alu, haha:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!