Chlebek z ryżem, owsem i polentą

piątek, 29 października 2010

Chlebek z ryżem, owsem i polentą

Lubię takie chlebowe eksperymenty i dodawanie do ciasta rzeczy, których zazwyczaj w chlebie się nie znajduje. Tym razem zaciekawił mnie dodatek ryżu do chleba. No i zachwycił kolor, ale to już po upieczeniu i ukrojeniu pierwszej kromeczki. Chleb jest lekko słodkawy w smaku, ryz niewyczuwalny;) Przepis Tatter.

Składniki na 1 bochenek

100 g ugotowanego ryżu (dowolnego rodzaju)
300 g wody
2 łyżki oleju słonecznikowego
325 g białej pszennej mąki chlebowej
50 g mąki pszennej razowej
50 g polenty (kaszki kukurydzianej)
50 g płatków owsianych
2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
2 łyżki golden syrup
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant

Wodę mieszamy z olejem. Do miski wsypujemy mąki, płatki i polentę oraz mleko w proszku. Dodajemy drożdże i sól oraz golden syrup. Mieszamy składniki i zagniatamy dość spoiste ciasto. Na końcu wyrabiania dosypujemy ryż i znów krótko zagniatamy.

Zostawiamy na 1 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Odgazowujemy i dzielimy ciasto na 6 równych części, z każdej formujemy małe podłużne bochenki.

Układamy je ściśle obok siebie w przygotowanej (naoliwionej) chlebowej foremce. Przykrywamy szczelnie wysmarowaną oliwą folią i pozwalamy wyrastać przez 45 minut.

Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni pieca i pieczemy przez 35 minut. Studzimy na kratce.

11 komentarzy

  1. Ta polenta mnie zaciekawiła Korniczku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaintrygowałaś mnie tym ryżem

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuchareczko, a to za sprawą polenty ten kolorek żółty:)

    Paulo, sama byłam nim zaintrygowana, dlatego musiałam wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też lubię takie "ciekawe" chleby. Ten zapowiada się cudnie! Mam nadzieję, że wkrótce zagości na moim stole. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki śliczny, Korniczku! Uroczy i piękny, a dodatek ryżu zachęcający:)Chciałabym mieć taką ściereczkę jak Ty, bo widzę ją już któryś raz- jakiś konkretny sklep?
    Ciepłe pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uroczy ten Twój chlebek ;]
    taki kwadratowy, kształtny i puszysty.

    OdpowiedzUsuń
  7. o! takiego jeszcze nie piekłam, niezwykle ciekawa sprawa, taki ryż w chlebie... hm hm.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oliwko, oby, oby, z góry życzę smacznego!

    Ewelajno, dziękuję!
    Ściereczka kupiona w sklepie home&you, jest ich w coraz więcej w Polsce bo to sieciówka, ale ściereczka kupiona dość dawno, więc takiej samej chyba nie trafisz.

    Karmelitko, dziękuję!

    Viri, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne zdjęcie, a i chlebek ciekawy. Dopisuję do zakładki do wypróbowania :) pozdrawiam serdecznie-muffingirl

    OdpowiedzUsuń
  10. B ladny chlebek - i w kolorze i w ksztalcie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Muffingirl, Arku, dziękuję bardzo.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!