Kwadraty z dynią, papryką i fetą

środa, 13 października 2010

Kwadraty z dynią, papryką i fetą

Kwadratów na cieście francuskim ciąg dalszy. Były już z łososiem i cukinią, szynką i cukinią a tym razem coś wegetariańskiego i sezonowego. Zostałam poproszona o dyniowe eksperymenty, oto i one. Świetne połączenie trzech głównych składników daje pyszną i cieszącą oko przekąskę.

Składniki na 6 kwadratów

1 opakowanie ciasta francuskiego
150 g dyni (bez skórki)
1/2 zielonej papryki
200 g sera feta
czubata łyżka śmietany 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek do smaku
1 jajko

Płat ciasta dzielimy na 6 kwadratów. Delikatnie nacinamy ciasto 1 cm od brzegu, by powstało coś na kształt ramki, którą smarujemy rozmąconym jajkiem.

Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Smarujemy każdy środek kwadratu śmietaną.

Dynię kroimy w pasterki o grubości 3 mm i układamy je na warstwie śmietany. Paprykę kroimy w cieknie paski wzdłuż a te jeszcze na pół w poprzek, również układamy na cieście. Całość posypujemy pokruszonym serem feta, posypujemy posiekanym świeżym tymiankiem (można użyć i suszonego) oraz odrobiną gałki.

Zapiekamy w piekarniku 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciasto zezłoci się a ser lekko roztopi.

17 komentarzy

  1. jakie apetyczne zdjęcia;) bardzo ciekawy przepis- i gałka muszkatołowa- uwielbiam jej dodatek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne są i takie wiosenne:) Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale wyglądają Twoje kwadraty :)
    z miłą chęcią zjadłabym taki, zwłaszcza że dynia leży w kuchni :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Malwino, wielkie dzięki! a gałkę lubię i ja!

    Paulo, prawda?:)

    Majanko, dziękuję!

    Eve, dziękuję, polecam wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Korniku! Porywam taki kwadracik - świetne są! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygladaja tak apetycznie, ze chetnie bym je zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolor mają rewelacyjny! Od razu się cieplej robi na sercu w takie szarawe dni ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. och, nigdy mi się nie znudzą te obłędne kwadraciki. w każdej wersji są fenomenalne. i powodują nadmierny slinotok ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, dziękuję! Smacznego;)

    Ago, częstuj sie, proszę:)

    Arven, o tak, potwierdzam!

    KArmel-itko, dzięki!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Korniku, Korniku, takie pyszności nam tu serwujesz! wyglądają wspaniale, tak bardzo, że mój brzuszek krzyczy już po prostu z głodu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Amarantko, biedny brzuszek, nie dbasz o niego, skoro krzyczy. Gdybym mogła, podrzuciłabym kwadracik dla brzuszka:)

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie to musi być pyszne Korniczku (: pieczona dynia to zdecydowanie jedno z moich ulubionych warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł! Takie kwadraty, to ja bardzo chętnie! :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Viri, cieszę się, że by Ci posmakowało:)

    Oliwko, a to proszę!

    Dobrej nocy kobietki:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Arku, bardzo się cieszę!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!