Tarta jabłkowa ANZAC

sobota, 2 października 2010

Tarta jabłkowa ANZAC

Wiem, że to październik a nie kwiecień i ta tarta powinna pojawić się raczej w święto narodowe Australii i Nowej Zelandii, czyli 25 kwietnia. Mama bardzo chciała ciasto z jabłkami, a zdjęcie tej tarty z książki "Desery-wielka książka kucharska" siedziało mi w głowie. Ciasto wyszło pyszne - idealne kruche ciasto, kwaskowate, miękkie jabłka i słodki, chrupiący owsiankowa skorupka.

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Składniki na ciasto:
2 1/4 szklanki* mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
125 g masła
2 jajka

Składniki na nadzienie
4 duże antonówki
150 g płatków owsianych
60 g mąki
4 łyżki + 60 g cukru
110 g masła
2 1/2 łyżki golden syropu

Na blacie łączymy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło (zimne) i szerokim nożem wyrabiamy, by powstały grudki z ciasta. Wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Na lekko podsypanej mąką powierzchni wałkujemy placek o średnicy 30 cm. Przekładamy go do natłuszczonej tortownicy, dziurkujemy spód i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy do garnka, zasypujemy 4 łyżkami cukru i chwilę dusimy, by jabłka zmiękły, następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Płatki owsiane mieszamy razem z mąka i resztą cukru. Masło roztapiamy w garnuszku razem z golden syropem, a następnie wlewamy masę do miski z płatkami i mieszamy całość.

W piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut podpiekamy spód ciasta na który wysypujemy fasolki, a następnie sam spód przez 5 minut. Lekko studzimy, wykładamy jabłka a na wierzch owsiankową masę.

Pieczemy przez około 30 minut do zezłocenia się wierzchu ciasta. Wyjmujemy z foremki i kroimy dopiero po ostudzeniu.


* szklanka w tym przypadku to odpowiednik amerykańskiego cup - 220 ml

20 komentarzy

  1. jabłko i płatki owsiane to połączenie, które z pewnością by mi bardzo posmakowało. pora roku nie ma znaczenia ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłuszka i płatki owsiane..mmm...mniam:) Ja bym jeszcze cynamonku dosypała, bo go wielbie:)

    Pozdrówki ciepłe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda uroczo ;d uwielbiam ciasta z jabłkami, tyle tu różnych możliwości i każde jest takie pyszne ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. korniku, świetna jest Twoja szarlotka - ja szykuję się do zrobienia swojej, jeszcze nie wiem z jakiego przepisu, ale musi być w nim dużo jablek.

    OdpowiedzUsuń
  5. podoba mi się ten przepis ;-) bardzo lubię ciasta z jabłkami, i jeszcze tutaj płatki owsiane :-) musi być dobre... na pewno kiedyś skorzystam z przepisu! zastanawiam się tylko, czy zamiast golden syropu mogę użyć miód?a może to jedno i to samo? :D niestety nie wiem

    OdpowiedzUsuń
  6. och.
    ileż ja bym za kawałeczek takiej tarty oddała.

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś rzadko ostatnio bywasz, Marto! To źle. Bardzo źle!

    Tarta niesamowicie smakowita. I mnie, to jednak chyba właśnie na jesień pasuje. Wszak to przecież z jesienią kojarzą nam się wszelkie "jabłkowe" wypieki, czyż nie? ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. tarta jabłkowa! mniam, mniam :)

    I ta krucha owsiana skorupka...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Są płatki owsiane, więc koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gwiazdko, mi to nawet takie ciacho bardziej na jesień pasuje niż na wiosnę:)

    Majanko, cynamon ja też wielbię i też bym sypnęła gdyby nie fakt, że ktoś go wyjadł potajemnie i nie powiedział, że się skończył:)

    Ciastello, prawda? tyle kombinacji smakowych z jabłkami da się zrobić!

    Kuchareczko, nie ma dobrej szarlotki bez dużej ilości jabłek!:)

    Kabko, cieszęsię, że Ci się podoba. Golden syrop ma karmelowy posmak, ale jeśli nie uda Ci się go dostać (ja kupiłam w internecie) to użyj miodu, choć smakowo będzie troszkę inne.

    Karmelitko, a to zapraszam, jeszcze jest!:)

    Oliwko, bo mnie nie było trochę, ale postaram się nadrobić zaległości;)
    Dla mnie też ona jesienna, zgadzam sie z Tobą. Jak jabłkowe wypieki to dla mnie tylko jesienią!

    Sisters4cooking, cieszę się, że tarta się podoba:)

    Maniu, życzę smacznego!

    Pozdrawiam Was mocno!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasiu, świetnie, że Ci się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jabłko+owsiankowa skorupka=pychotka na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak świetnie wyglądają zrumienione płatki na tej gruuubaśnej warstwie jabłek.. Świetna.. Właśnie takie szarlotki uwielbiam, kruche ciasto i duuużo jabłek. Pysznie się prezentuje..

    OdpowiedzUsuń
  14. Agnieszko, pychota, potwierdzam zajadając się kawałkiem;)

    Spencerze, szarlotka bez dużej, ogromnej ilości jabłek to dla mnie nie szarlotka:) Bardzo dziękuje za miłe słowa!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. coś czuję, że ta owsiankowa kruszonka nie da mi spokoju :)

    OdpowiedzUsuń
  16. To ciasto waglada po prostu przeapetycznie :) A skorupka z platkow owsianych to juz rozpusta :) Wyobrazam sobie jak chrupie... :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Paulo, muszę przyznać, że mi nie dała:) zjadłam prawię połowę ciasta sama:)

    Majko, nieskromnie powiem, że jest pyszna i świetnie komponuje sie z jabłkami:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmm.. uwielbiam takie ciasta w których nie szczędzi się środka!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Olciaky, "nie szczędzi się środka, pięknie to ujęłaś!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!