Chleb ziemniaczano-czosnkowy

sobota, 16 października 2010

Chleb ziemniaczano-czosnkowy

Jak chyba wszyscy wiedzą, dziś Dzień Chleba, organizuje go Zorra. Ja obchodzę go po raz drugi, w zeszłym roku piekłam chleb sezamowy. W tym roku tez z piekarnika wyjęłam chlebek drożdżowy. Mocno aromatyczny i wilgotny chlebek z dodatkiem ziemniaków. Bardzo lekki, z ładnym środkiem. Aż miło świętować:) Przepis z CinCina.

Składniki na 2 bochenki

Składniki na bigę:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki drożdży
3/4 szklanki wody

Składniki na ciasto chlebowe:
3 szklanki mąki pszennej (u mnie graham, pełnoziarnista i zwykła pszenna)
1,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
1 szklanka ugotowanych i ugniecionych ziemniaków (to mniej więcej dwa średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i ugniecione)
1 łyżka oliwy
2 łyżki świeżego, posiekanego rozmarynu
3/4 szklanki wody
4 łyżki posiekanego, podsmażonego lub podpieczonego czosnku (ja użyłam suszonego mielonego i dałami 1/2 łyzeczki)

Wszystkie składniki bigi mieszamy i zagniatamy,powinna mieć zwartą konsystencję, by można było ja kroić. Smarujemy łyżką oliwy, przykrywamy folią i zostawiamy na noc (3 pierwsze godziny na blacie, na resztę nocy do lodówki).

Rano wszystkie składniki ciasta właściwego dodajemy do bigi i zagniatamy ciasto - powinno być dosyć luźne, ale nie lejące i nie klejące,powinno odchodzić od rąk i być sprężyste.
Robimy z niego kulę, smarujemy oliwą i zostawiamy do wyrośnięcia przez 2 godziny.

Następnie dzielimy na 2 części i formujemy bochenki. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do czasu aż podwoją swoją objętość.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni.
Wyrośnięte bochenki nacinamy i smarujemy oliwą, dzięki której będą potem złociste i lekko błyszczące.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-45 minut.
Po upieczeniu dobrze studzimy i dopiero potem kroimy.

21 komentarzy

  1. Piękny! Cudowny środek:-) Czosnek - uwielbiam go!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, jaki pyszny musi byc ten chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm.. Z takim aromatycznym chlebkiem to rzeczywiście można świętować!! Pomysłowy..

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wyglada ten chlebek, musze sobie kupic nowa keksowke i koniecznie go upiec:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Marta, chleb godny takiego święta, prezentuje się znakomicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Majanko, dziękuję! ja czosnek też wielbię, w chlebach również:)

    Wiosenko, mi smakuje:)

    Spencerze, dziękuję!

    Gosiu, polecam!

    Alu, dziękuję bardzo:)

    Buziak!

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki chlebek w sam raz do wina :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ ma niesamowity miąższ! Niesamowicie żałuję, że nie udało mi się dołączyć do zabawy...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. chlebek pierwsza klasa:) a ta pyszna kromeczke z maselkiem to poprosze:)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam wszystko, co z czoskniem. Chleba z czosnkiem jeszcze nie jadłam, co najwyżej z masłem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. z czosnkiem musi być cudownie aromatyczny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ago, do wina, do serów, taki aromatyczny świetnie się komponuje:)

    Oliwko, dzięki i też żałuję, bo chętnie bym popatrzyła na jakiś chlebek Twojej roboty:)

    Ago, taką nadgryzioną chcesz?;)

    Kuchareczko, widzę, że i z Ciebie chlebowa dziewczyna:)

    Paulo, jest ale na szczęście nie przesadnie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. lubię chlebki z ziemniakami, bo są dłużej świeże, a czosnek zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ago, potwiedzam, chleb upieczony w sobotę wieczorem dziś jest absolutnie świeżutki! A czosnek to i ja zawsze i wszędzie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny. Zapisuję i zrobię wkrótce.

    OdpowiedzUsuń
  16. koniecznie muszę wypróbować ten przepis i na pewno niebawem to zrobię!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Lo, super, smacznego!

    Kiko, bardzo się cieszę:) smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  18. Love the crumb! Well done! Dziekujemy za udzial w World Bread Day.

    OdpowiedzUsuń
  19. Zorra, thanks so much!It's a pleasure for me:) You speak polish, great:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!