Składniki na 2 bochenki
Składniki na bigę:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki drożdży
3/4 szklanki wody
Składniki na ciasto chlebowe:
3 szklanki mąki pszennej (u mnie graham, pełnoziarnista i zwykła pszenna)
1,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
1 szklanka ugotowanych i ugniecionych ziemniaków (to mniej więcej dwa średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i ugniecione)
1 łyżka oliwy
2 łyżki świeżego, posiekanego rozmarynu
3/4 szklanki wody
4 łyżki posiekanego, podsmażonego lub podpieczonego czosnku (ja użyłam suszonego mielonego i dałami 1/2 łyzeczki)
Wszystkie składniki bigi mieszamy i zagniatamy,powinna mieć zwartą konsystencję, by można było ja kroić. Smarujemy łyżką oliwy, przykrywamy folią i zostawiamy na noc (3 pierwsze godziny na blacie, na resztę nocy do lodówki).
Rano wszystkie składniki ciasta właściwego dodajemy do bigi i zagniatamy ciasto - powinno być dosyć luźne, ale nie lejące i nie klejące,powinno odchodzić od rąk i być sprężyste.
Robimy z niego kulę, smarujemy oliwą i zostawiamy do wyrośnięcia przez 2 godziny.
Następnie dzielimy na 2 części i formujemy bochenki. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny, do czasu aż podwoją swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni.
Wyrośnięte bochenki nacinamy i smarujemy oliwą, dzięki której będą potem złociste i lekko błyszczące.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-45 minut.
Po upieczeniu dobrze studzimy i dopiero potem kroimy.
Piękny! Cudowny środek:-) Czosnek - uwielbiam go!:)
OdpowiedzUsuńOjej, jaki pyszny musi byc ten chlebek:)
OdpowiedzUsuńMmm.. Z takim aromatycznym chlebkiem to rzeczywiście można świętować!! Pomysłowy..
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglada ten chlebek, musze sobie kupic nowa keksowke i koniecznie go upiec:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Marta, chleb godny takiego święta, prezentuje się znakomicie
OdpowiedzUsuńMajanko, dziękuję! ja czosnek też wielbię, w chlebach również:)
OdpowiedzUsuńWiosenko, mi smakuje:)
Spencerze, dziękuję!
Gosiu, polecam!
Alu, dziękuję bardzo:)
Buziak!
Taki chlebek w sam raz do wina :)
OdpowiedzUsuńAleż ma niesamowity miąższ! Niesamowicie żałuję, że nie udało mi się dołączyć do zabawy...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
chlebek pierwsza klasa:) a ta pyszna kromeczke z maselkiem to poprosze:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko, co z czoskniem. Chleba z czosnkiem jeszcze nie jadłam, co najwyżej z masłem czosnkowym :)
OdpowiedzUsuńz czosnkiem musi być cudownie aromatyczny!
OdpowiedzUsuńAgo, do wina, do serów, taki aromatyczny świetnie się komponuje:)
OdpowiedzUsuńOliwko, dzięki i też żałuję, bo chętnie bym popatrzyła na jakiś chlebek Twojej roboty:)
Ago, taką nadgryzioną chcesz?;)
Kuchareczko, widzę, że i z Ciebie chlebowa dziewczyna:)
Paulo, jest ale na szczęście nie przesadnie:)
niezwykle urodziwy ;]
OdpowiedzUsuńKarmelitko, dzięki:)
OdpowiedzUsuńlubię chlebki z ziemniakami, bo są dłużej świeże, a czosnek zawsze i wszędzie :)
OdpowiedzUsuńAgo, potwiedzam, chleb upieczony w sobotę wieczorem dziś jest absolutnie świeżutki! A czosnek to i ja zawsze i wszędzie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny. Zapisuję i zrobię wkrótce.
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować ten przepis i na pewno niebawem to zrobię!!
OdpowiedzUsuńLo, super, smacznego!
OdpowiedzUsuńKiko, bardzo się cieszę:) smacznego!
Love the crumb! Well done! Dziekujemy za udzial w World Bread Day.
OdpowiedzUsuńZorra, thanks so much!It's a pleasure for me:) You speak polish, great:)
OdpowiedzUsuń