Zaletą tego przepisu jest też to, że te chlebki pita nie są pieczone w piekarniku, ale smażone na suchej patelni. Są miękkie, puszyste, ale idealne jeszcze ciepłe! Cieple chlebki można złożyć na pół a do środka włożyć ulubioną sałatkę, hummus, warzywne kotleciki czy pasty.
Chlebki pita - składniki na 6 chlebków
50 g mleka70 g wody
185 g mąki pszennej
1 łyżeczki drożdży instant
duża szczypta soli
łyżeczka oliwy z oliwek
Mleko i wodę podgrzewamy, by były letnie.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, wlewamy mleko z wodą oraz oliwę i miksujemy całość końcówką z hakiem, aby powstało jednolite ciasto. Wsypujemy sól do ciasta i wyrabiamy jeszcze 2 minuty.
Miękkie, elastyczne ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na godzinę, by ciasto podwoiło objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 porcji, które formujemy w kulki, Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kwadrans.
Każdą z kulek wałkujemy na cienki - około 2 mm grubości placek. Rozgrzewamy patelnię - u mnie teflonowa do naleśników i smażymy chlebki pita na średnim ogniu po około 2 minuty z każdej strony. Po przekręceniu placka na drugą stronę mogą pojawić się na spodniej stronie pęcherzyki powietrza, wtedy lepiej delikatnie przebić je nożem, by placki były płaskie i ładne. Kiedy chlebek zezłoci się z jednej strony, przewracamy go na drugą i smażymy kolejne 2 minuty.
Chlebki pita najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!