Bulion z makaronem soba i tofu

środa, 28 grudnia 2016

Bulion z makaronem soba i tofu

Po świątecznym przejedzeniu przyda się coś lekkiego, ale treściwego. Najlepiej sprawdzi się więc zupa. Ja serwuję bulion z makaronem soba i tofu - prostą z pozoru zupę, ale dzięki dodatkom zupę z charakterem. Nic tu nie udaje rosołu, to pyszny warzywny bulion w azjatyckim stylu. Upieczone tofu o pikantnej, lekko chrupiącej skórce świetnie pasuje do chrupiącego jarmużu i szczypiorku, głębokiego smaku makaronu gryczanego i aromatycznego bulionu.
Zupę robi się dosłownie w kwadrans, jeśli oczywiście macie pod ręką bazę - aromatyczny domowy bulion. Ja zazwyczaj gotuję wielki gar bulionu, dzielę na porcje i mrożę. Musze przyznać, że 90 procent zawartości mojego maleńkiego zamrażalnika stanowi właśnie baza do zup. I jest to doskonałe rozwiązanie, bo zawsze pod ręką mam porcję bulionu.
Dodatkową zaletą jest też to, że składniki zupy - czosnek, imbir, pasta z chilli to naturalne "rozgrzewacze" i produkty o działaniu antywirusowym. Dzięki temu bulion z makaronem soba jest idealną zupą na zimę, bo pobudza nasz organizm i chroni przed przeziębieniami.
Bulion z makaronem soba i tofu

Bulion z makaronem soba - składniki na 2 porcje

600 ml bulionu
150 g tofu
1 łyżeczka samabal oelek
1 łyżeczka skórki z limonki
1 łyżeczka soku z limonki
2 porcje makaronu soba
garść jarmużu
2 ząbki czosnku
łyżeczka świeżo startego imbiru
szczypior

Tofu kroimy w kostkę, obtaczamy w sambal oelek wymieszanym z sokiem i skórką z limonki. Tofu wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około kwadrans, aż kostki tofu zaczną się rumienić.
Bulion z makaronem soba i tofu
Makaron soba gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Umyty, pokrojony w paseczki jarmuż wrzucamy do durszlaka i odcedzamy w nim makaron - dzięki temu jarmuż zmięknie, ale nie straci witamin.

Bulion podgrzewamy, dodając do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Kiedy będzie gorący, doprawiamy w razie potrzeby sosem sojowym.
Bulion z makaronem soba i tofu
Kiedy bulion się gotuje, układamy składniki w miseczkach w oddzielnych "kupkach" - porcja makaronu, obok porcja tofu i porcja jarmużu. Dolewamy bulion, posypujemy po wierzchu pokrojonym szczypiorkiem i podajemy.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!