Spring rolls z warzywami

poniedziałek, 9 stycznia 2017

Spring rolls z warzywami

Spring rolls z warzywami chodziły za mną już od dawna, od końca zeszłego roku, kiedy to po świątecznych frykasach, marzyłam o zjedzeniu czegoś lekkiego, kolorowego i z mnóstwem warzyw. I miałam przygotować je z początkiem stycznia, jednak choroba ścięła mnie z nóg i na kilka dni odebrała apetyt nie tylko na te kolorowe roladki, ale cokolwiek innego. Kiedy nomen omen stanęłam na nogi, postanowiłam przygotować sobie tę pyszotkę na obiad, by choć trochę umilić czas wychodzenia z choroby, jedząc coś, na co od dawna miałam ochotę. I choć przygotowanie tych spring rollsów było prawie jak przebiegniecie maratonu - przy tak małym wysiłku wyszło jednak, że nie jestem jeszcze w pełni sił, przyjemność z ich jedzenia wynagrodziła trud.
Spring rolls z warzywami

Spring rolls z warzywami - składniki na około 20 spring rolls

2 średnie marchewki
1 długi ogórek
1 czerwona papryka
1 awokado hass
2 sałaty rzymskie mini lub 1 duża
70 g makaronu ryżowego nitki
około 20 arkuszy papieru ryżowego
szczypiorek
sezam

Przygotowanie spring rolls zaczynamy od namoczenia makaronu - suchy makaron przekładamy do garnka o szerokim dnie i zalewamy go wrzątkiem, by woda przykryła makaron. Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut i odcedzamy. Odstawiamy, by makaron wystygł.

Kiedy makaron stygnie, przygotowujemy warzywa - marchewkę obieramy, kroimy w poprzek na 2-3 kawałki (zależy od długości marchewki), by powstały kawałki długości mniej więcej 1/3 średnicy/wysokości papieru ryżowego (zależnie czy używacie papieru w kształcie koła czy kwadratu - ja używam koła). Marchew kroimy w słupki.
Spring rolls z warzywami
Tak samo kroimy ogórka, w razie potrzeby można obrać go ze skórki, ja przed krojeniem polewam go wrzątkiem. 

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wbijając łyżkę jak najbliżej skórki, oddzielamy miąższ od skórki. Każdą połówkę awokado kroimy w plasterki.

Paprykę myjemy, usuwamy pestki i gniazdo nasienne, kroimy w paseczki.

Sałatę myjemy i kroimy w paski, szczypiorek w krążki.
Na suchej patelni prażymy sezam - ilość według uznania. 

Kiedy wszystkie warzywa mamy pokrojone i pozostałe składniki przygotowane, możemy zacząć zawijać spring rolls z warzywami. Na lekko zwilżonej wodą desce kładziemy arkusz papieru ryżowego. lekko zwilżamy go wodą z wierchu, przekładamy na drugą stronę i też zwilżamy ciepłą wodę, by papier zmiękł.
Spring rolls z warzywami
Na środku dolnej części papieru układamy nasze warzywa - kilka słupków marchewki i ogórka, kilka paseczków papryki, plaster awokado, kilka wstążek sałaty. Na to kładziemy porcję makaronu, posypujemy uprażonym sezamem i szczypiorkiem. Boki papieru składamy do środka i zawijamy od dołu roladkę. I tak zawijamy w papier ryżowy wszystkie składniki.

Spring rolls z warzywami dobrze smakują maczane w sosie sojowym, słodkim chilli lub aromatycznym sosie orzechowym.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!