Mleczny chleb orkiszowy

piątek, 27 stycznia 2017

Mleczny chleb orkiszowy

Marzył mi się ostatnio chleb orkiszowy, duży bochen z dodatkiem pestek i nasion. Po krótkim researchu trafiłam na blog Karoliny, a tam znalazłam ciekawy przepis na chleb z dodatkiem mleka, gorącego masła i pełen ziaren. Zagniotłam ciasto w sobotę wieczorem, na noc schowałam je do lodówki, by wyrastało sobie w zimnie i w niedzielny poranek gorący chleb wyjechał z piekarnika. Nie jest to chleb z typu tych lekkich z dużymi dziurami, to bardziej mięsisty, ciężki bochen, któremu treści dodaje sezam, siemię i pestki słonecznika. Robi się go bardzo łatwo, więc jeśli szukacie prostego przepisu na chleb orkiszowy na zakwasie dla początkujących, ten nie powinien sprawić większych problemów.
Mleczny chleb orkiszowy

Mleczny chleb orkiszowy - składniki na 1 bochenek

250 ml ciepłego mleka
20 g miodu
200 g aktywnego zakwasu
150 g mąki pszennej
250 g mąki orkiszowej razowej
10 g soli
25 g masła
120 g mieszanki ziaren (u mnie sezam, słonecznik, siemię)

Na suchej patelni prażymy ziarna, aż zaczną pachnieć i zezłocą się, odstawiamy do wystudzenia.

Mleko wlewamy do misy miksera, dodajemy miód. Wsypujemy mąki i dodajemy zakwas, zaczynamy wyrabiać ciasto końcówką hak. Kiedy ciasto zacznie formować kulę, wsypujemy ziarna i wyrabiamy dalej, by rozprzestrzeniły się one po cieście.


Mleczny chleb orkiszowy
W małym garnuszku topimy masło i gorące wlewamy do ciasta, wsypujemy sól i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Ciasto chlebowe powinno być elastyczne i nie będzie lepiło się do dłoni.


Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, by nieco podrosło.



Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy na blacie, formujemy bochenek. Przekładamy go do koszyka rozrostowego lub miski wyłożonej ściereczką i wstawiamy na 8 godzin lub na całą noc do lodówki lub na około 4 godziny w temperaturę pokojową.



Mleczny chleb orkiszowy
Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik z garnkiem żeliwnym w środku do temperatury 210 stopni. Chleb przekładamy do garnka, nacinamy, przykrywamy pokrywką i pieczemy - z pokrywką przez 20 minut, a potem dopiekamy bez przykrycia około 15 minut. Bochenek będzie upieczony, kiedy postukany od spodu wyda pusty dźwięk.

Po upieczeniu chleb orkiszowy studzimy na kratce przez kilka godzin.

1 komentarz

  1. Zobaczyłam, że orkiszowy i od razu chciałam spróbować, bo taki ładny. A tu niespodzianka ☺

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!