Granola kokosowa

poniedziałek, 23 stycznia 2017

Granola kokosowa

Dawno nie było granoli, więc jest - granola kokosowa. Zdrowa, domowa, bez cukru. Oczywiście, jeśli chcecie, możecie dodać syrop klonowy lub miód, ale przyznam, że dla mnie upieczone i połączone razem składniki mają tyle smaku, że żadne słodkie dodatki nie są już potrzebne. Poza tym owoce - mango i banany robią swoje. A jak chcecie jeszcze trochę słodyczy, to wystarczy dodać do  mleka czy jogurtu świeże owoce. 
Muszę przyznać, ze najbardziej lubię, kiedy granola zbija się w grudki podczas pieczenia, tu akurat tak się nie dzieje, ale ta granola kokosowa jest super chrupiąca. Robi się ją dosłownie chwilę, poza płatkami znajdziecie tu też sporo orzeszków i niepaloną kasze gryczaną, którą ostatnio bardzo lubię. Wypróbujcie przepis!
Granola kokosowa

Granola kokosowa - składniki

210 g płatków owsianych górskich
150 g kaszy gryczanej niepalonej
55 g chipsów kokosowych
120 g nerkowców
40 g migdałów w skórkach
65 g oleju kokosowego
30 g kandyzowanego mango
50 g chipsów bananowych

Migdały miksujemy na mąkę.

W misce mieszamy zmiksowane migdały, płatki owsiane, kaszę, chipsy kokosowe i nerkowce.
Granola kokosowa
Na małej patelni topimy olej kokosowy, wlewamy go do suchych składników i mieszamy, by rozprowadzić olej równomiernie.

Składniki miski wysypujemy na blaszkę od piekarnika wyłożona papierem do pieczenia lub matą silikonową. Rozprowadzamy granolę kokosową by równomiernie pokryła całą powierzchnię blaszki.
Granola kokosowa
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut  w temperaturze 170 stopni. W połowie czasu mieszamy, by równomiernie się rumieniła. Kiedy granola kokosowa wystygnie, dodajemy do niej mango i banana, mieszamy i przesypujemy do słoika.

1 komentarz

  1. cuda, cudeńka! uwielbiam granolę szczególnie w kokosowym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!