Muszę przyznać, ze najbardziej lubię, kiedy granola zbija się w grudki podczas pieczenia, tu akurat tak się nie dzieje, ale ta granola kokosowa jest super chrupiąca. Robi się ją dosłownie chwilę, poza płatkami znajdziecie tu też sporo orzeszków i niepaloną kasze gryczaną, którą ostatnio bardzo lubię. Wypróbujcie przepis!
Granola kokosowa - składniki
210 g płatków owsianych górskich150 g kaszy gryczanej niepalonej
55 g chipsów kokosowych
120 g nerkowców
40 g migdałów w skórkach
65 g oleju kokosowego
30 g kandyzowanego mango
50 g chipsów bananowych
Migdały miksujemy na mąkę.
W misce mieszamy zmiksowane migdały, płatki owsiane, kaszę, chipsy kokosowe i nerkowce.
Na małej patelni topimy olej kokosowy, wlewamy go do suchych składników i mieszamy, by rozprowadzić olej równomiernie.
Składniki miski wysypujemy na blaszkę od piekarnika wyłożona papierem do pieczenia lub matą silikonową. Rozprowadzamy granolę kokosową by równomiernie pokryła całą powierzchnię blaszki.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. W połowie czasu mieszamy, by równomiernie się rumieniła. Kiedy granola kokosowa wystygnie, dodajemy do niej mango i banana, mieszamy i przesypujemy do słoika.
cuda, cudeńka! uwielbiam granolę szczególnie w kokosowym wydaniu :)
OdpowiedzUsuń