Korvapuusti - składniki na 12 bułeczek
1 szklanka mleka1 opakowanie drożdży instant lub 15 g świeżych
90 g cukru
szczypta soli
niepełne 3/4 łyżki kardamonu
1 jajko
500 g mąki pszennej
85 g miękkiego masła
Dodatkowo:
75 g miękkiego masła
3 łyżki cukru
1 jajko
cukier perlisty
Jeśli używamy świeżych drożdży, zaczynamy od przygotowania zaczynu - drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Mieszamy, aż składniki rozpuszczą się w mleku, przykrywamy kawałkiem ręcznika papierowego i odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn urośnie.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę cukru oraz mleka. Dodajemy drożdże - wyrośnięty zaczyn lub drożdże instant i zaczynamy wyrabiać ciasto. Cały czas miksując, wbijamy jajko, a kiedy składniki zaczną łączyć się w jednolite ciasto, dodajemy kardamon, szczyptę soli i masło. Wyrabiamy na średnich obrotach kilka minut, aby otrzymać miękkie, delikatne ciasto, które nie powinno lepić się do dłoni.
Ciasto na cynamonowe bułeczki przekładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1.5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy nadzienie, mieszając miękkie masło z cukrem i cynamonem.
Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na podsypany mąką blat i delikatnie wyrabiamy. Wałkujemy je na placek o wymiarach 40x60 cm. Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy masę maślano-cynamonową i zwijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Ciasto kroimy na ukos - aby przypominały trapez równoramienny (tu można podejrzeć sposób krojenia) układamy bułeczki na blaszce. Aby uformować bułeczki należy palec wskazujący wbić płasko przez środek bułeczki, aby jej końce zeszły się do środka.
Blachę z korvapuusti przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy 17-20 minut, aż zezłocą się. Cynamonowe bułeczki studzimy na kratce.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!