Korvapuusti - cynamonowe bułeczki

czwartek, 12 stycznia 2017

Korvapuusti - cynamonowe bułeczki

Zima to najlepszy czas na cynamonowe bułeczki. I chyba nie ja jestem tego zdania, bo kiedy chorowałam, co chwila wyskakiwały mi na instagramie zdjęcia apetycznych wypieków. Dlatego też, gdy tylko stanęłam na nogi, upiekłam swoje, przez te wszystkie zdjęcia wreszcie zachciało mi się jeść. U mnie bułeczki prosto z Finlandii - korvapuusti, a słowo to po fińsku, poza nazwą dla tych bułeczek oznacza "ciągnięcie za ucho". Nie dopatrzyłam się w ich kształcie podobieństwa do ucha, jednak faktycznie te cynamonowe bułeczki mają określony kształt. Po zwinięciu ciasta w wałek tnie je się na kawałki przypominające trapez równoramienny, czyli z każdej strony na ukos, a nie prosto, jak w przypadku na przykład kanelbullar. Następnie na środku każdej bułeczki robi się wgłębienie na całej jej wysokości, co nadaje korvapuusti charakterystyczny kształt. Wydaje się to może skomplikowane, ale wystarczy spojrzeć na zdjęcie wykonania tych drożdżówek, by pojąć szybko o co chodzi. Przepis na którym bazowałam znajdziecie tu.
Korvapuusti - cynamonowe bułeczki

Korvapuusti - składniki na 12 bułeczek

1 szklanka mleka
1 opakowanie drożdży instant lub 15 g świeżych
90 g cukru
szczypta soli
niepełne 3/4 łyżki kardamonu
1 jajko
500 g mąki pszennej
85 g miękkiego masła

Dodatkowo:
75 g miękkiego masła
3 łyżki cukru
1 jajko
cukier perlisty

Jeśli używamy świeżych drożdży, zaczynamy od przygotowania zaczynu - drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Mieszamy, aż składniki rozpuszczą się w mleku, przykrywamy kawałkiem ręcznika papierowego i odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn urośnie.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę cukru oraz mleka. Dodajemy drożdże - wyrośnięty zaczyn lub drożdże instant i zaczynamy wyrabiać ciasto. Cały czas miksując, wbijamy jajko, a kiedy składniki zaczną łączyć się w jednolite ciasto, dodajemy kardamon, szczyptę soli i masło. Wyrabiamy na średnich obrotach kilka minut, aby otrzymać miękkie, delikatne ciasto, które nie powinno lepić się do dłoni.
Korvapuusti - cynamonowe bułeczki
Ciasto na cynamonowe bułeczki przekładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1.5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy nadzienie, mieszając miękkie masło z cukrem i cynamonem.

Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na podsypany mąką blat i delikatnie wyrabiamy. Wałkujemy je na placek o wymiarach 40x60 cm. Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy masę maślano-cynamonową i zwijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Korvapuusti - cynamonowe bułeczki
Ciasto kroimy na ukos - aby przypominały trapez równoramienny (tu można podejrzeć sposób krojenia) układamy bułeczki na blaszce. Aby uformować bułeczki należy palec wskazujący wbić płasko przez środek bułeczki, aby jej końce zeszły się do środka.

Blachę z korvapuusti przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy 17-20 minut, aż zezłocą się. Cynamonowe bułeczki studzimy na kratce.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!