Makowiec drożdżowy

wtorek, 20 grudnia 2016

Makowiec drożdżowy

W moim rodzinnym domu najpopularniejszy jest makowiec krucho-drożdżowy, ale to właśnie ten makowiec drożdżowy upiekłam w ciągu ostatniego roku już pięć razy. I nie ma się co dziwić, bo kto przejdzie obojętnie obok wilgotnej domowej masy makowej, która otula miękkie, świeże ciasto drożdżowe? Świetnie wygląda i doskonale się go je, odrywając liski ciasta jeden po drugim.
Jeśli nie macie czasu, by przygotować swoją masę makową (ja zrobiłam ją na początku grudnia i zamroziłam w woreczkach), wybierzcie tę z puszki z najlepszym składem, Jeśli natomiast posiadacie tę przygotowaną własnoręcznie, dodajcie do niej ubite na sztywno ze szczyptą cukru białka - dzięki temu masa nie będzie zbyt sucha i nie będzie kruszyć się i lepiej przywierać do ciasta.

Makowiec drożdżowy - składniki na tortownicę o średnicy 28 cm

Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
17 g drożdży świeżych
4 łyżki ciepłego mleka
210 g jogurtu naturalnego
60 g masła
70 g cukru
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
650 g masy makowej
4 białka (dodajemy je tylko do domowej masy makowej, do tej z puszki nie trzeba)
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
mleko

Drożdże mieszamy z mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, by zaczyn spienił się i podwoił objętość.

Mąkę przesypujemy do misy miksera. Dodajemy jogurt, cukier i zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy jajka i żółtko, ekstrakt i roztopione, wystudzone masło. Wyrabiamy ciasto, które powinno być, miękkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.

W międzyczasie przygotowujemy masę makową  - do tej domowej dodajemy ubite na sztywno ze szczyptą cukru białka i dokładnie mieszamy.
Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy na podsypanym mąką blacie. Wałkujemy je na placek o wymiarach 30x40 cm. Na ciasto wykładamy masę makową i rozsmarowujemy ją na całej powierzchni placka, następnie kroimy go w poprzek na paski szerokości 5 cm i długości 40 cm. Pierwszy pasek zwijamy w ślimaka i stawiamy na środku tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dookoła niego owijamy pozostałe paski, masą makową ku wnętrzu. Owijamy tak wokół, tworząc coraz większy okrąg. Ciasto na makowiec drożdżowy nie musi zając całej średnicy tortownicy, bo urośnie jeszcze, starajmy się jednak, by było mniej więcej na środku.
Foremkę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Smarujemy je po wierzchu mlekiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do zezłocenia przez około 45 minut - dla pewności lepiej wbić jeszcze patyczek w środek ciasta , by sprawdzić, czy ciasto nie obkleiło go, w razie czego podpiekamy jeszcze kilka minut.

Ciasto po upieczeniu studzimy. Obkrawamy od tortownicy i dekorujemy lukrem przygotowanym z wymieszania cukru pudru i soku z cytryny na gęstą polewę. Makowiec drożdżowy najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!