Makaron soba z brokułem i jarmużem - składniki na 2 porcje
1 brokuł100 g tofu
60 g jarmużu
2 porcje makaronu soba
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/2 łyżeczki harissy
szczypior
świeża kolendra
po łyżeczce czarnego i jasnego sezamu
2 łyżki jasnej pasty miso
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki mirinu
2 łyżki oleju sezamowego
Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy w gotującej się wodzie przez 3 minuty. Odcedzamy, przekładamy do miski z zimną wodą, zostawiamy na 3 minuty i znów odcedzamy. Zostawiamy do odcieknięcia.
Czosnek przeciśnięty przez praskę mieszamy z imbirem i harissą.
Makaron soba gotujemy we wrzątku, na ostatnią minutę dodajemy do garnka z makaronem pokrojony w paseczki jarmuż. Odcedzamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Pokrojone w kostkę tofu smażymy, aż zezłoci się ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni an talerz, dolewamy łyżeczkę oleju i wrzucamy brokuły, smażymy około 3 minut na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić na końcach. Dodajemy czosnek z harissą i smażymy minutę. Na patelnię wrzucamy odcedzony makaron z jarmużem i mieszamy całość.
Z pasty misko, syropu klonowego, mirinu i oleju sezamowego przygotowujemy sos, który wlewamy na patelnię. Mieszamy całość, dodajemy tofu i przekładamy na talerze.
Makaron soba z brokułem i jarmużem posypujemy posiekanym szczypiorkiem, liśćmi kolendry i uprażonym sezamem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!