Sałatka z jarmużem, dynią i awokado jest niezwykle prostym daniem i choć sporo tu składników, całość zajmuje tyle, ile upieczenie dyni. To danie idealnie sprawdzi się jako ciepła kolacja, ale i lekki obiad lub drugie danie do zupy. Niezależnie od tego, kiedy będziecie jeść tę sałatkę, z pewnością Wam posmakuje.
Sałatka z jarmużem, dynią i awokado - składniki na 2 porcje
320 g dyni piżmowej oczyszczonej1 łyżka sambal oelek
40 g kaszy quinoa (u mnie mieszanka 3 rodzajów)
45 g jarmużu
1/2 awokado hass
170 g sera halloumi
łyżka sezamu
łyżeczka miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka miodu
sól i pieprz do smaku
Dynię kroimy w kostkę, mieszamy z łyżeczką oliwy i sambalem, aby dynia była równomiernie pokryta, przekładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy, aż dynia będzie miękka, ale wciąż jędrna - około 20 minut.
W tym czasie jarmuż mieszamy z łyżeczką oliwy i łyżeczką soku z cytryny. Liście jarmużu 'masujemy' palcami - dzięki temu zmiękną, nabiorą koloru i będą smaczniejsze.
Kaszę wsypujemy do garnuszka, zalewamy wodą, by sięgała 1 cm powyżej powierzchni kaszy. Gotujemy, kiedy woda zawrze, zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż kasza wchłonie wodę - około 10 minut.
W kubku mieszamy pozostała oliwę - 3 łyżki oliwy, sok z cytryny, miód i sól z pieprzem. Sos doprawiamy do smaku.
Upieczoną dynię mieszamy z jarmużem, kaszą quinoa, awokado pokrojonym na plastry i zgrillowanym na suchej patelni halloumi. Polewamy całość sosem, mieszamy, wykładamy na talerze i posypujemy sałatkę z jarmużem uprażonym na suchej patelni sezamem.
Bardzo smakowicie wygląda ta sałatka. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń