Jeśli nie macie ochoty na zupę soczewicową, danie to łatwo można zmienić w sycący gulasz. Wystarczy z przepisu odjąć część porcji bulionu, by była ona bardziej gęsta i podać ją z kaszą perłową czy domowym chlebem. Też będzie pysznie! Inspiracja tu.
Zupa z soczewicy z batatem - składniki na 3 porcje
150 g suchej czerwonej soczewicy500 ml bulionu
1 batat
1 marchewka
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 łyżki rodzynek
1 łyżka curry w proszku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
200 ml mleka kokosowego
sól i pieprz do smaku
Soczewicę płuczemy na sicie. Wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy, aż zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień do małego, wrzucamy do zupy pokrojoną w cienkie półplasterki marchewkę oraz pokrojonego w kostkę batata. Gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut, aby marchewka i słodki ziemniak zmiękły.
Na suchej patelni prażymy curry - aż zacznie pachnieć, dodajemy do zupy. Na tej samej patelni rozpuszczamy olej kokosowy, przesmażamy starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy rodzynki i koncentrat. Smażymy około minuty, aby smaki połączyły się. Składniki z patelni dodajemy do zupy.
Na koniec wlewamy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 10 minut.
Zupa z soczewicy z batatem najlepiej smakuje ze świeżą kolendrą.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!