Pastę curry mogłabym jeść na wszelkie sposoby, uwielbiam jej pikantny smak w każdej konfiguracji, czy to mule z mlekiem kokosowym i zieloną pastą, czy warzywne curry z tofu czy rybą. Czemu więc nie dodać jej do zupy? Szczególnie do słodkiej dyniowej, żeby przełamać jej smak.
Jeśli dotychczas zupa z dyni wydawała Wam się mdła, dodajcie do niej kilka łyżeczek czerwonej pasty i przekonajcie się, że to najlepszy wybór na jesienne dni.
Zupa dyniowa z pastą curry - składniki na 3 porcje
650 g dyni piżmowej (waga nieoczyszczonej dyni)1 szalotka
2 ząbki czosnku
600 ml bulionu
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/3 szklanki mleka kokosowego
sos sojowy
świeża kolendra
2 łyżki kokosowych chipsów
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Na łyżce oleju w garnku szklimy pokrojoną w kostkę szalotkę, dodajemy posiekany czosnek i smażymy kolejną minutę.
Dodajemy pastę curry i kumin, chwilę smażymy, mieszając i dodajemy pokrojoną dynię. Mieszamy, by pasta oblepiła dynię, zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ognień, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż dynia zmięknie.
Kiedy dynia będzie gotowa, zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę na gładki krem. Wlewamy mleko kokosowe i raz jeszcze miksujemy, by składniki połączyły się.
Zupę ponownie wstawiamy na gaz. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, ewentualnie dodajemy więcej pasty curry.
Gotową zupę dyniową z pastą curry przelewamy do miseczek. Dodajemy świeżą kolendrę i chipsy z kokosa, podajmy od razu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!