Cały proces, tak, jak i w przypadku innych wegańskich odpowiedników mleka krowiego, jest banalnie prosty. Wystarczy zalać fistaszki wodą, odstawić na kilka godzin - najlepiej na całą noc, potem odcedzić i przepłukać i zmiksować z kolejną porcją wody, zamieniając orzechy na mleko. Całość przelewamy przez sito, by pozbyć się niezmiksowanych drobinek orzechów. I voila - mleko z orzeszków ziemnych gotowe!
A co zrobić z resztkami orzechów, które zostaną nam na sicie? Możecie dodać je do owsianki, albo jogurtu, kiedy nieco wyschną świetnie nadadzą się też do ciastek - na przykład owsianych lub do chleba, zastępując nimi część mąki. I nic się nie marnuje!
Mleko z orzeszków ziemnych - składniki na około 1.5 litra
1 szklanka orzeszków ziemnych2.5 szklanki wody
Orzechy arachidowe zalewamy 1.5 szklanki przegotowanej zimnej wody, odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc na kuchenny blat, by orzechy napęczniały.
Namoczone orzechy odcedzamy na sicie i przelewamy wodą, zostawiamy na chwile do odcieknięcia i wrzucamy do blendera.
Orzechy zalewamy 2 szklankami zimnej, przegotowanej wody i miksujemy na (możliwie najbardziej) gładko. Wlewamy na sito lub przelewamy przez gazę, podstawiając naczynie, do którego mleko będzie spływać. Odciskamy resztę orzechów na sicie, mleko przelewamy do butelki.
Mleko z orzechów ziemnych przechowujemy w lodówce, przed użyciem wstrząsamy butelką, bo na dnie naczynia lubi pojawiać się osad.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!